Šesta smotra etnološkog filma

Filmovi "Fatuma i Asja" i "Šanu će doći"

Muzej Semberije
Muzej Semberije

  • Karađorđeva 2
    Tel: 055/201-293
Bijeljina, Šesta smotra etnološkog filma Muzej Semberije

Na šestoj Smotri etnološkog filma publika će imati priliku da pogleda tri filma iz Srbije, te po jedan etnološki film iz Italije, Rusije, Poljske, Tibeta, Nepala i Kine.

Filmovi će biti prikazivani svake srijede u decembru, od 18.00 časova u prostorijama Muzeja Semberije.

Srijeda, 2. decembar 18:00 časova

FАTUMА I АSJА - dvije afarske djevojčice u Etiopiji (Nagrada za strani film), Italija, 59', 2014.
Režija i scenario: Frančesko Sinčik
Kamera, montaža i produkcija: Frančesko Sinčik

Narod Аfara u Etiopiji preživljava svakodnevicu u nimalo zahvalnom prirodnom okruženju. Kompleksno organizovan društveno-privredni život njegovih pripadnika ogleda se u sudbinama dveju devojaka, Fatume i Аsje, a izazovi sa kojima se one suočavaju ukazuju na kulturne modele i procedure na osnovu kojih ovaj narod postoji već vekovima. Prikazom svakodnevice dveju devojčica, njihovih razgovora i komentara, film s velikim senzibilitetom prikazuje običajnu i materijalnu kulturu te društvenu strukturu afarskog naroda u Etiopiji, obeleženu borbom za preživljavanje u pustinjskom i socijalno devastiranom okruženju. Sjajna kamera omogućuje izrazitu prezentnost glavnih likova čija lakoća komuniciranja i šarm spontano uvlače gledaoca u radnju. Dodatno, film doprinosi saznanju o održivoj snazi tradicije, čak i u najtežim okolnostima.

Srijeda, 2. decembar 19:10 časova

ŠUNU ĆE DOĆI (Grand Prix), Rusija 42', 2011.
Režija i kamera: Salavat Juzejev
Scenario: Salavat Juzejev, Marina Galatskaja
Montaža: Rustem Galijev
Produkcija: Marina Galatskaja

Filmski dokumentovano istraživanje o kulturnom diverzitetu turske nacionalne manjine u Rusiji. Izvođači narodne epske poezije o junacima, konjima, borbi svetlosti sa mračnim silama rečito govore o bogatoj tradiciji stanovnika altajskih oblasti. Svakodnevni život, radno okruženje, umjetnost, istorija i sveukupno bogata kultura čvrsto supovezani sa prirodom Аltaja.

Ulaz na smotru je besplatan.

Najave događaja

  • 02:00

    7°C
  • 05:00

    6°C
  • 08:00

    10°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI