7. Smotra etnološkog filma

Muzej Semberije
Muzej Semberije

  • Karađorđeva 2
    Tel: 055/201-293
Bijeljina, 7. Smotra etnološkog filma Muzej Semberije

Muzej Semberije, u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu, i ove će godine prikazati najbolja ostvarenja evropskih i svjetskih autora etnološkog filma među kojima su filmovi iz Srbije, Rumunije, Francuske, Bjelorusije, Crne Gore, Hrvatske, kao i film rađen u koprodukciji Pakistana, SAD i Brazila.

Projekcije etnološkog filma u prostorijama Muzeja Semberije počinju u 18.00 časova, a ulaz je slobodan.

PROGRAM:

Srijeda, 7. decembar

18,00h

Anplagd, Srbija, 51', 2013.

Režija i scenario: Mladen Kovačević

Dvoje ljudi, posvećenih svirača na lišću, pokazuju da potreba za muzikom dovodi do istovijetnih rješenja u različitim habituelnim obrascima. Priča o jednostavnom instrumentu i njegovoj upotrebi u savremenom kulturnom kontekstu ujedno naznačava i antropološki diskurs o eskapizmu.

19,00h

Plava gajeta i sivi beton, Crna Gora, 30', 2016.

Režija i scenario: Vladimir Perović

Ribarenje je vijekovima funkcionisalo kao jedna od ključnih privrednih grana primorskih zajednica na crnogorskom dijelu Jadrana. Novo vrijeme i izmjenjeni uslovi života doveli su ribolov na egzistencijalnu marginu. Ipak, jedna žena nastavlja ribanje u svojoj plavoj gajeti, staroj preko sto godina...

Srijeda, 14. decembar

18,00h

K2 i nevidljivi pješaci, Pakistan, SAD, Brazil, 54', 2015.

Režija i scenario: Jara Li

Filmska priča o sjevernom Pakistanu i osvajanju drugog najvišeg planinskog vrha na svijetu - K2. Status i sudbina lokalnih nosača, koji pomažu planinarima, govore o tome kako je nebrojeno puta dokazano da su i oni heroji uspona.

19,05h

Ramci negdje drugdje, Hrvatska, 27' 02'', 2015.

Režija: Ivo Kuzmanić

Scenario: Aleksej Pavlovski, Ivo Kuzmanić

Krajem šezdesetih godina dvadesetog vijeka, zbog gradnje hidrocentrale, iz doline rijeke Rame u slavonsku Požešku kotlinu doseljavani su stanovnici potopljenih područja. Navike i mentalitet trebalo je prilagoditi novom okruženju. Koliko su, pri tome, ostali Ramci, a koliko postali Slavonci?

Srijeda, 21. decembar

18,00h

Korijeni duše, Rumunija, 42' 15'', 2016.

Režija i scenario: Florin Andresku

Filmski narativ kao osnova za antropološki pristup procesu i posledicama starenja: naoružan svežnjem ključeva, od kojih je svaki precizno označen, jedan stari čovjek pokušava da sačuva sjećanja na djetinjstvo provedeno u seoskoj sredini.

18,50h

Raskovnik - sveti gral među biljkama, Srbija, 23' 08'', 2016.

Režija i scenario: Olivera Pančić

Narativi o mitološkoj biljci - raskovniku, koja po vjerovanju lokalnog stanovništva postoji isključivo u Istočnoj Srbiji, osnova su na kojoj je nastao sinematički uobličen antropološki uvid uodržavanje višestrukih relacionih odnosa između praktikovanja narodne medicine, magijske prakse i placebo efekta, koji u savremenom okruženju odražavaju stavove o svakidašnjem i božanskom postojanju.

19,15h

Katrušnik, Bjelorusija, 11' 17'', 2016.

Režija i scenario: Ales Lapo

Osamdesetpetogodišnji bjeloruski seljak Vladimir Zjulikov održava živim drevni zanat zahvaljujući kom su brojne generacije njegovih predaka preživljavale surove zime. Pored toga, supružnici Zjulikov su među poslednjima iz svog okruženja koji govore jezik katrušnika.

Srijeda, 28. decembar

18,00h

Nevjesta Nila, Francuska, 63', 2016.

Režija: Eduar Mils-Afif

Scenario: Eduar Mils-Afif, Šerif El Ramli

Društveni odnosi u javnom i privatnom kulturnom prostoru egipatske današnjice, sagledani putem dogovorenog braka u seoskoj sredini delte Nila, govore u prilog postojanju kriznog perioda u distribuciji autoriteta na različitim nivoima zajednice.

18,15h

Popika - zaboravljena dečja igra, Srbija, 20', 2015.

Režija: Olivija Sladojević, Vladimir Kajlović

Scenario: Olivija Sladojević

Film prikazuje stanovnike multietničkog i multikulturalnog Ivanova, sela u blizini grada Pančeva. Stara dečja, takmičarska igra pod nazivom popika, koja se tradicionalno igrala naotvorenom prostoru. Danas se, u izmjenjenom kulturnom okruženju, isključivo upražnjava na dan proslave vjerskih praznika i na Dan sela.

 

Najave događaja

14°

  • 14:00

    14°C
  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    7°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI