Nova regionalna bolnica useljiva za mjesec dana

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić smatra da je nova regionalna bolnica u Bijeljini, koja bi trebalo da bude useljiva za mjesec dana, najbolji odgovor onima koji sa sumnjom gledaju na zdravstveni sistem Srpske.

BIJELJINA

"U momentu krize, ne samo u regionu nego i u svijetu, uspjeti dovesti pred sami kraj ovakav objekat za zajednicu kakva smo mi je ogroman uspjeh", rekao je Stanić prilikom obilaska nove bolnice u Bijeljini.

On je naglasio da je osoblje bolnice dalo veliki značaj i doprinos pri izgradnji bolnice, jer je svaki načelnik odjeljenja doprinio istovremeno radeći sa pacijentima u staroj bolnici.

"Očekujem da, kada pređu u nove prostorije i dobiju nove uslove rada, uz stalnu edukaciju kadra, kao i stalno održavanje opreme, na čemu se neće štedjeti, i kad budu rasterećeni gradnje, da će tek tada u punom sjaju doći do izražaja ljudi zaposleni u ovoj bolnici", rekao je Stanić.

On je istakao da je bijeljinska bolnica i prije izgradnje novih objekata, prema svim parametrima, zadržala uređenost i finansijsku stabilnost.

"Problema kao i svugdje svakako ima, kroz prekoračenje lijekova i kroz otežane uslove rada", rekao je Stanić i dodao da očekuje da će svi poslovi na novom objektu biti završeni do kraja juna.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite napomenuo je da je u prethodnom periodu bilo problema sa uplatama PDV-a, zbog čega je dolazilo do određenog kašnjenja u isporuci opreme.

"Sada ćemo, zajedno sa Ministarstvom finansija, vidjeti kako posljednje korake što brže uraditi i da sve privedemo kraju. Uostalom, ovdje je stepen završnosti u tehničkom smislu 97 odsto, pa i ovih dva do tri odsto će se svakako riješiti", naglasio je Stanić.

Cijena kompletnog objekta iznosi 36.000.000 evra, zajedno sa opremom.

Direktor Opšte bolnice "Sveti Vračevi" Bijeljina Siniša Maksimović rekao je da je bolnica pred otvaranjem, a da će se sitni detalji u hodu rješevati.

"Spremni smo da punim kapacitetom bolnicu pustimo u rad, te da sve ono što smo i do sada pružali našim pacijentima obezbijedimo, samo sada na višem nivou, funkcionalnijem i kvalitenije za sve naše pacijente", rekao je Maksimović i podsjetio da ova bolnica pruža usluge za 180.000 do 200.000 pacijenata, od čega je blizu 140.000 osiguranih lica.

Bijeljinskoj bolnici gravitiraju pacijenti sa područja Donji Žabar, Pelagićevo, Ugljevik, Lopare i Bijeljina.

Maksimović je napomenuo da je plan da se po prelasku u novu bolnicu ide etapno, kako bi se i organizacija pružanja visokog stepena zdravstvene zaštite prilagodila najsavremenijem trendu. Nova bolnica nalazi se na 12.434 metra kvadratna, a imaće 256 kreveta.

"Kada je riječ o finansijskim sredstvima, Vlada je o svemu vodila računa, ali treba reći da je Skupština grada donijela odluku da interveniše sa 1.600.000 KM sredstva iz PDV-a koja će odrediti dinamiku dolaska opreme, kao i tačan datum otvaranja bolnice", rekao je Maksimović.

U nastavku posjete Bijeljini, ministar zdravlja i socijalne zaštite posjetiće bijeljinski Dom zravlja i Fond dječije zaštite Republike Srpske.