13. Jan 2014
0. 2746
BIJELJINA

Igrom i pjesmom kroz Semberiju

Festival narodnog stvaralaštva “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju” koji je večeras počeo u Bijeljini okupio je 14 takmičarskih ekipa sa oko hiljadu učesnika.

Ovo je jedini festival koji okuplja i promoviše stvaralaštvo semberskog sela i koji ima masovni karakter, rekla je Dušanka Novaković, predsjednik SKPD "Prosvjeta" koje je organizator manifestacije.

Prema njenim riječima, nakon 35 godina tradicije vidljivo je da je festival postigao osnovni cilj, da se narodno stvaralaštvo i običaji prenesu sa starih na mlade generacije i tako sačuvaju od zaborava.

Prvo nadmetanje održano je u Balatunu, a gostovali su takmičari iz Velike Obarske. Tokom sedam takmičarskih večeri biće prikazano po 12 tačaka, od sviranja starih instrumenata, nastupa izvornih vokalnih grupa i folklornih društava, do spremanja tradicinalnih jela i scenskih prikaza narodnih običaja ovih krajeva.

Takmičarske večeri se održavaju u mjesnim domovima kulture, a najbolji takmičari nastupiće na završnoj večeri festivala 8. februara u gradskom Centru za kulturu.

 

2014-01-13 09:04:43+0100