BiH nije spremna za nove projekte IPA

Institucije BiH nisu pripremljene za novi koncept Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), koji uskoro treba da stupi na snagu, upozoreno je danas nakon sastanka Delegacije EU sa predstavnicima institucija RS.

BiH nije spremna za nove projekte IPA

Kako je naglasila Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, ukoliko institucije u BiH žele da dobiju dio sredstava moraće da prođu obimne obuke i programe kako bi se pripremile za kandidovanje projekata.

"Ono što će biti posebno izazovno je da ćemo morati da se borimo za određene projekte s obzirom na konkurenciju na regionalnom planu i to će zaista predstavljati određene poteškoće. Iz tog razloga očekujem tješnju saradnju sa Delegacijom EU, kako bismo svi mogli bolje da se pripremimo za taj dio reprogramiranja pomoći", istakla je Cvijanovićeva.

Kao poseban problem navela je nedostatak mehanizma koordinacije koji je potreban za koncipiranje zajedničkih dokumenata različitih institucija BiH potrebnih za kandidovanje projekata.

Dodala je da je sa predstavnicima Delegacije, koju su predvodili Peter Sorensen, šef Delegacije, i Renco Davidi, njegov zamjenik, usaglašeno šta sve treba uraditi kako bi se moglo krenuti s investiranjem u "Elektroprenos BiH", kao i za otklanjanje nepravilnosti koje su smetnja izvozu mlijeka iz BiH na tržište EU.

Kad je u pitanju projekat "Južni tok" kroz RS, Sorensen je istakao da Delegacija EU očekuje od BiH da ispuni sve svoje obaveze prema Evropskoj energetskoj zajednici.

Cvijanovićeva je naglasila da su primjedbe EEC-a uglavnom slične primjedbama koje Evropska komisija ima prema drugim zemljama koje učestvuju u projektu, te da će u narednom periodu biti otklonjene dileme koje postoje, uključujući i nevoljnost na strani FBiH da se uključi u projekat.

Milorad Dodik, predsjednik RS, i Sorensen razmijenili su mišljenja o aktuelnim pitanjima, sa posebnim naglaskom na mogućnost implementacije odluke u slučaju "Sejdić i Finci".

Dodik je ponovio da je RS ponudila aktivan i adekvatan odgovor na ovo pitanje i da je problem nemogućnost postizanja dogovora među političkim faktorima u Federaciji BiH.

U saopštenju nakon sastanka s Igorom Radojičićem, predsjednikom Narodne skupštine RS, istaknuto je da je govora bilo, između ostalog, o rješavanju odluke "Sejdić i Finci" i usaglašavanju mehanizma koordinacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA