Učenike u Srpskoj očekuje 87 novih udžbenika

Učenike u Srpskoj u idućoj školskoj godini očekuje 87 novih udžbenika od kojih je osam za osnovce, a čak 79 za gimnazijalce i đake srednjih stručnih škola.

Učenike u Srpskoj očekuje 87 novih udžbenika

Rekli su to "Glasu Srpske" u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS.

Kako ističu u Zavodu, Ministarstvo prosvjete i kulture RS krajem prošlog mjeseca dostavilo im je prijedlog plana udžbenika za školsku 2014/15. godinu, prema kojem je neophodno adaptirati i korigovati određene i izraditi nove udžbenike, zbog čega su oni već raspisali konkurs.

- Svi rukopisi koji pristignu na konkurs, ako prođu potrebnu proceduru i od Ministarstva dobiju odobrenje za upotrebu, već od septembra ove godine koristiće se kao novi udžbenici - naglasili su u Zavodu.

Ističu da je procedura recenzije za četiri nova udžbenika - Osnovi informatike završena još prošle godine i da je sada u fazi dobijanje odobrenja od Ministarstva.

- Ako na konkurs ne pristignu novi rukopisi, ili pristigli ne budu prošli svu neophodnu proceduru, u upotrebi će ostati postojeći udžbenici - naglasili su u Zavodu i dodali da će se za strane jezike u tom slučaju isključivo koristiti udžbenici iz Srbije.

Kada su u pitanju gimnazije i srednje stručne škole, predviđena konkursna procedura za udžbenike biće ista kao i za osnovce.

U Zavodu ističu da je prijedlogom plana udžbenika za osnovnu školu predviđeno da se uradi i 15 adaptacija i devet korekcija. Modernizacija nastavnih planova i programa ove godine je jedan od glavnih zadataka Pedagoškog zavoda RS i resornog Ministarstva, a škole su već dostavile svoje primjedbe i prijedloge.

Prema riječima direktora Pedagoškog zavoda RS Predraga Damjanovića formirane su i radne grupe koje će sagledati sve prijedloge škola za izmjene nastavnih planova, kako bi mogle da dobiju zadatak, kako da se unaprijedi njihov kvalitet.

- Sutra imamo radni sastanak sa članovima svih radnih grupa kako bismo utvrdili koji će biti njihov sljedeći korak, odnosno, zadatak - istakao je Damjanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 23:00

    11°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    7°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

99 cm

Promjena: 5cm

Sava Jamena

324 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI