Haos u BiH: Gore zgrade Vlada

  • BiH
  • 07. Feb 2014.

Širom BiH u toku žestoki sukobi demonstranata i policije. Gore zgrade vlada kantona Sarajevo, Tuzla i Zenica. Demonstranti ruše sve pred sobom, pišu mediji.

Haos u BiH: Gore zgrade Vlada

I građani u mnogim drugim mestima u BiH, nezadovoljni ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji, protestuju.

Protestuje se u Sarajevu, gde su u toku žestoki sukobi građana s policijom ,koji su upali i u zgradu Vlade. U tom sukobu ima više povređenih.

Protesti su i u drgim gradovima širom BiH. Na Tviteru se pojavila informacija da gori i zgrada vlade u Zenici.

Prema poslednjim informacijama, na ulicama Sarajeva policija koristi gumene metke i suzavac kako bi rasterala demonstrante. U centru grada ođekuju topovski udari. Demonstranti bacaju kamenje na policiju koja je podeljena u tri kordona. Privedeno je nekoliko osoba, a povređeno je nekoliko desetina policajaca i građana.

Napadnuti su i novinari od kojih je jedan odvezen u bolnicu nakon što je pogođen kamenom u glavu. Jedan fotoreporter je dobio udarac šakom u glavu. blokirana saobra Demonstranti su danas u Sarajevu tokom protesta napali policajce i zapalili policijsku kućicu koja se nalazi ispred zgrade kantonalne Vlade.

Takođe je zapaljen i jedan od ulaza u kantonalnu Vladu, ali je požar brzo ugašen. Bosanski mediji javljaju da je do sada u sarajevsku bolnicu primljeno 26 ljudi. Sirene Hitne pomoći i policije ođekuju gradom. Blokirana je saobraćajnica ka Skenderiji.

Polupana su stakla na zgradi kantonalne Vlade, iščupane žardinjere, na ulici je svuda po centru grada kamenje.

Takođe, automobil je gurnut u Koševski potok koji protiče pored zgrade Vlade.

"Ako treba zapaliti vladu zapalićemo je. Jednom smo je napravili, opet ćemo", kazao je predstavnik skupa u Sarajevu Nihad Aličković.

"Oborimo vladu danas", "50 ljudi na jednog policajca", i "mi smo država", neke su od parola koje okupljeni demonstranti uzvikuju. Demonstranti u Tuzli iskaču iz zgrade Vlade iz koje kulja gust crn dim, a policija je morala potpuno da se povuče.

Naselju u kom je zapaljena zgrada vlade, preventivno je isključena struja. Prema poslednjim informacijama, u neredima su povređena tri policajca i pet civila.

Kako prenosi Dnevni avaz, jedno vatrogasno vozilo pokušava da ugasi vatru, dok demonstranti demoliraju vozilo vlade.

Prema nekim procenama, ispred zgrade vlade je oko deset hiljada ljudi, a mnogi demonstranti drže crvene kartone u rukama i uzvikuju: "Revolucija". Bačeno je i nekoliko dimnih bombi, a lete boce, kamenje i čuju se topovski udari, prenosi Dnevnik.hr.

"Dnevni avaz" prenosi da je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač poslao nove, jače policijske snage u Tuzlu. Protest je počeo oko podneva i ovo je treći dan zaredom da Tuzlaci, nezadovoljni svojim ekonomskim položajem, traže pravdu na ovaj način.

Pred sam početak protesta pomoć tuzlanskim policajcima stigla je iz drugih gradova. U međuvremenu, MUP je upozorio javnost da demonstranti po pojedinim trgovinskim radnjama u Tuzli kupuju sonu kiselinu i kreč u prahu, u nameri da ih upotrebe tokom demonstracija. Iz MUP-a je saopšteno i da je policajac koji je juče teško povređen stabilno i van životne opasnosti.

Takođe, i građani u mnogim drugim mestima u BiH, nezadovoljni ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji, građani protestuju u znak solidarnosti sa demonstrantima Tuzle.

Demonstracije traju u Sarajevu, gde je najpre bio blokiran saobraćaj, a potom je došlo i do sukoba građana i policije, u kom ima više povređenih osoba.

Protesti su i u Prijedoru, Jajcu, Bugojnu, Živinicama, Orašju, Lukavcu, Banjaluci, Tešnju, Gornjem Vakufu, Gračanici, Olovu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Kaknju, Brčkom, Cazinu, Konjicu, Sanskom Mostu...

U Visokom je još jutros na betonskom mostu osvanuo transparent na kojem je ispisana poruka "Imaš ti šta para?", a poruka je okrenuta prema zgradi opštine.

Foto: klix

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA