Prednosti treninga sa opterećenjem

Trening sa opterećenjem u fitnesu i bodibildingu podrazumeva upotrebu trenažera za vežbanje (sprave za mišiće grudi, leđa, ramena, ruku, nogu, stomaka) i slobodnih tegova (jednoručni tegovi - bučice i dvoručni tegovi - šipke) radi očuvanja ili unapređenja zdravlja kako motoričkih tako i morfoloških osobina vežbača.

Prednosti treninga sa opterećenjem

To unapređenje može biti različito, pa se ogleda u povećanju mišićne mase, smanjenju potkožnog masnog tkiva odnosno sala, kao i povećanju snage, brzine, mišićne izdržljivosti i fleksibilnosti.

Trening sa opterećenjem ima velike mogućnosti primene od rehabilitacije, preko rekreativnog vežbanja, pa sve do pripreme vrhunskih sportista.

Velika prednost je u ostvarivanju rezultata za relativno "kratko" vreme, kao i precizno doziranje opterećenja prema individualnim sposobnostima vežbača, a samim tim i smanjena mogućnost povrede. To je naročito moguće pri upotrebi savremenih trenažera, a ne samo slobodnih tegova.

Trening sa opterećenjem ima raznovrsnu primenu u sportu, rekreaciji i rehabilitaciji i može uzrokovati brojne promene. Pored morfoloških i motoričkih osobina koje sam naveo, bitno utiče na jacanje kostiju, ligamenata, tetiva kao i prokrvljenosti mišicnog tkiva.

Kao što od treninga imamo koristi tako vrlo lako možemo da ugrozimo sopstveno zdravlje ukoliko se ne pridržavamo određenih pravila.

Pod tim podrazumevam tehnički nepravilno izvođenje vežbi koje mogu uzrokovati povrede kao i prevelik intenzitet treninga koji najčešće vodi u pretreniranost, naročito kada je reč o nekim početnicima koji žele "sve i odmah".

Ono što je najbitnije jeste da imate uz sebe stručnu i kvalifikovanu osobu koja će Vas pravilno uputiti u trening.

U dosadašnjem trenerskom radu uočio sam da se većina rekreativaca, a naročito žena suzdržava od rada na spravama i slobodnim tegovima i da ceo trening uglavnom svode na upotrebu kardio trenažera kao što su trake za trčanje, steperi, biciklegometri itd.

Kod njih uglavnom vlada mišljenje da ukoliko se upuste u rad sa opterećenjem da će se "prenabildovati" jer je to prvo što im padne na pamet kada ugledaju masivnog muškarca u fitnes centru.

Međutim, moramo znati da postoji niz faktora koji utiču na to da muškarci imaju tendenciju bržeg porasta mišićne mase kao što je veća količina hormona testosterona zbog kojeg jesu "jači pol" i izgledaju krupnije od žena. Jednostavno, ako razumete i prihvatite svoje telo moći ćete raditi s njim, a ne protiv njega.

Prema tome, ukoliko imate želju da se oprobate sa tegovima ili trenažerima, savetujem Vam da se prepustite bez straha i osetićete blagodeti treninga.

Nadam se da ćete uživati u mnogobrojnim prednostima koje nam pruža trening sa opterećenjem.

Autor: Profesor fizičkog vaspitanja & kondicioni trener Branko Baballj

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA