Usvojena odluka o izmjeni regulacionog plana grada

Skupština grada Bijeljine usvojila je danas odluku o izmjeni regulacionog plana centra grada, na koju se duže vrijeme čekalo.

Usvojena odluka o izmjeni regulacionog plana grada

Načelnik za prostorno uređenje grada Igor Ostojić rekao je da je primljeno više od 200 inicijativa i primjedbi građana.

Ostojić je naveo da je ispoštovano sve što je bilo zakonski regularno, ali da veći broj nije jer je nosilac izrade plana smatrao da nisu u skladu sa pravilima struke ili zakona.

Klub odbornika SNSD-a smatra da je odluka mogla biti donesena mnogo ranije jer su investitori "željno čekali" izmjenu regulacionog plana za centar grada koji je "epicentar zbivanja i ekonomske moći, te atrakcija u svakom pogledu".

"Konačno je usvojen regulacioni plan, ali ni danas nismo dobili odgovor zašto se na njegovo usvajanje toliko čekalo", rekao je šef Kluba odbornika SNSD-a Siniša Maksimović.

Odbornik SNSD-a Milica Lovrić rekla je da su u centru grada rente najskuplje i da bi se budžet daleko bolje punio da je regulacioni plan na vrijeme usvojen, na što je SNSD ukazivao, a budžetski deficit bio bi daleko manji ili skoro nikakav.

Na današnjoj sjednici usvojena je Odluka o povećanju cijena parkinga koji će od 1. maja u prvoj zoni koštati jednu KM za sat parkiranja, a u drugoj pola KM. Dnevna cijena u drugoj zoni ostaje nepromijenjena.

Usvojena je i Odluka o nadoknadi za nedostajuća parking mjesta, koju je podržao i SNSD. Maksimović je rekao da su insistirali da se građanima kaže gdje su sredstva koja su prikupljena od 2008. godine i na šta su usmjerena.

"Neophodno je da se zna gdje je i koliki je iznos koji je prethodno prikupljen i gdje je konkretno uloženo u parking mjesta", istakao je Maksimović.

Podršku Izvještaju o programu korištenja sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u 2014. godini najveća opoziciona stranka nije dala. Odbornik SNSD-a Slobodan Petrić rekao je da su primjebde usmjerene na preraspodjelu sredstava kao i da se iz izvještaja vidi da u Semberiji postoji 11 poljoprivrednih udruženja, a da je poznato da postoje samo dva.

"Osnovna primjedba nije usmjerena samo na iznos sredstava obećan u predizbornoj kampanji od tri miliona KM, a danas je milion i dvije stotine KM. Problem je u raspodjeli sredstava i o 300.000 KM za koje niko ne može vidjeti gdje su raspoređena za prošlu niti kako će biti raspoređena za ovu godinu", kaže Petrić.

On kaže da nije poznato na osnovu čega ta poljoprivredna udruženja dobijaju sredstva od pet do sedam hiljada KM, ocijenivši da je riječ o "političkim udruženjima" koja nemaju veze sa poljoprivredom.

Kao problem on je istakao i što pravilnik o raspodjeli podsticaja važi samo četiri mjeseca, te da je to nedopustivo jer je to suviše kratak period, posebno za određene grane stočarstva.

Petrić je ponovio da SNSD-a traži da rok bude produžen na godinu dana koliko traje i u Ministartvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA