Da li je organska hrana bolja od “obične”?

Da li je organsko meso zdravije od običnog? Hoćemo li se razboleti ako pijemo obično mleko, a ne organsko? Ovim i sličnim pitanjima bave se mnoga istraživanja, ali još uvek nema jednostavnog odgovora iako mnoge činjenice idu u prilog tome da je organska hrana bolji izbor. Naravno, ako možete da je priuštite.

Da li je organska hrana bolja  od “obične”?

Poslednjih godina često se može čuti kako su namirnice organskog porekla puno zdravije od "običnih", odnosno onih koje možemo pronaći u redovnoj prodaji u supermarketima. Naravno, organske namirnice su i skuplje pa je logično da se većina zapita da li zaista vredi izdvajati više novca za takve proizvode. To se zapitao i ugledni Washington Post koji je uporedio kvalitet nekoliko organskih i konvencionalnih namirnica.

Mleko

U poređenju sa običnim mlekom, organsko mleko ima veće količine MK omega-3 koje štite zdravlje srca. Međutim, nije reč o značajno velikim količinama. Ali oni koji svakodnevno piju mleko, a posebno ako to čine u većim količinama, svakako bi trebalo da se odluče za organsko mleko jer je u tom slučaju to zaista zdraviji izbor. A nekad jeftinija konvencionalna mleka mogu da sadrže i antibiotike i hormone, ali količine nisu tolike da bi bile opasne za ljudsko zdravlje. Stručnjaci daju prednost organskom mleku pa ako želite dugo biti zdravi, znate šta vam je činiti.

Meso

Situacija s mesom vrlo je slična. Baš kao i mleku, stručnjaci daju i blagu prednost organskom mesu. Meso životinja koje se hrane prirodnom hranom ima više vitamina i minerala i veću količinu omega-3. I opet, nije reč o značajno velikim količinama. Međutim, mnogi ljudi svakodnevno konzumiraju meso pa je onda i te manje količine potrebno ozbiljno uzeti u obzir. Pritom, konvencionalno meso može da sadrži antibiotike, hormone, ali i neke druge aditive koji imaju zadatak da održavaju meso što duže svežim.

Jaja

Jaja su omiljena namirnica velikom broju ljudi. Nekada je samo bilo važno da su sveža, a danas je situacija komplikovanija. Naime, istraživanja pokazuju da organski proizvedena jaja imaju bogatije nutritivne vrednosti od konvencionalnih jaja. Drugim rečima, povoljnije deluju na ljudsko zdravlje. Zanimljivo je i da su izgledom drugačija. Organski proizvedena jaja imaju puno jače izraženu žutu boju žumanca i nešto intenzivniji miris, ali i ukus. Savremeni čovek toliko se navikao na konvencionalna jaja da mu sve ove karakteristike organskih jaja deluju pomalo čudnovato, ali baš te intenzivnije karakteristike znak su boljeg kvaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA