CCI: Zaštititi životnu sredinu od plastičnih kesa

Bosna i Hercegovina najzagađenija je zemlja u regionu po broju utrošenih plastičnih kesa. Godišnja potrošnja prelazi cifru od milijardu komada, a nakon vrlo kratkog vremena korištenja, u najboljem slučaju završe na nekoj od kontrolisanih deponija, a vrlo često u prirodi.

CCI: Zaštititi životnu sredinu od plastičnih kesa

Zanemarljiv broj se reciklira. Da su kese postale i planetarni problem, svjedoče aktivnosti mnogih zemalja nauvođenju mehanizama za smanjenju njihovog korištenja.

Evropska unija ozbiljno razmatramodalitete ograničavanja njihove masovne upotrebe i besplatne distribucije. Vlasti u BiH moraju preduzeti korake ka rješavanju ovog problema na način da životna sredina bude zaštićena. Na jučerašnji dan prije 3 godine, obilježavajući Dan planete Zemlje na jezeru Bočac, ministar zagrađevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju u Vladi RS Srebrenka Golić, dala je javno obećanje da će problem masovnog i jednokratnog korišćenja tankih plastičnih kesa biti riješen adekvatnim propisima.

Iako je isti u formi uredbe pripremljen u saradnji sa nadležnim federalnim ministarstvom (koje ga je usvojilo početkom 2014. godine), u Republici Srpskoj on još uvijek nije usvojen. CCI poziva nadležno ministarstvo da hitno usvoji pripremljenu Uredbu o uvođenju naknada na tanke plastične kese, čime će se destimulisati njihova masovna besplatna distribucija i jednokratno korišćenje, a istovremeno prikupiti sredstva za Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske.

Dan planete Zemlje obilježen je juče u više od 150 zemalja svijeta, a ovogodišnja kampanja nosi naziv „Zeleni gradovi". Zeleni gradovi podrazumijevaju energetski održivu gradnju, redukovanje otpada u najvećoj mogućoj mjeri, zaštitu voda i poboljšanje javnog vodosnabdijevanja s minimalnim gubicima.

Upravo plastične kese mogu biti plastičan primjerkako se efikasno može smanjiti otpad u nastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    11°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

87 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI