Problemi sa vaučerima!

SWOT analizom projekta i predloženog načina prodaje robe za vaučere, privrednici uočavaju nekoliko slabosti, odnosno prijetnji za privredne subjekte, koje sa sobom nosi ovaj projekat.

Problemi sa vaučerima!

Prodajom robe i njene naplate na predloženi način, privredni subjekti će brzo iscrpiti sva raspoloživa sredstva, ostati bez obrtnih sredstava, te time ugroziti svoje normalno funkcionisanje i izmirenje obaveza prema dobavljačima, zaposlenima i državi, kaže u izjavi za poslovni portal "Capital" Đorđe Slavinjak, direktor i vlasnik bijeljinskog "Spektar Drinka" i vezanog preduzeća "Izgradnja" DOO.

"Ugovorom nije predviđen ni način sporazumnog raskida ugovora, što smatram velikim propustom, jer je za sada nepoznanica, kako izaći iz ovog aranžmana, kada se iscrpe raspoloživa finansijska sredstva", kaže Slavinjak.

Sporazuman raskid ugovora je neophodno definisati, jer u ovom momentu niko ne zna kako to učiniti, a da se sačuvaju pozitivni međusobni odnosi i da se ne ulazi u pravne sporove.

Nerješavanjem ovog bitnog pitanja, odnosno nemogućnosti raskida ugovora, moglo bi se dovesti i do propasti privrednih subjekata koji su u ovom momentu spremni da daju svoj doprinos u sanaciji štete od poplava i pomognu u humanitarnoj akciji u zajedničkom projektu sa Vladom RS.

Slavinjak kaže da se to ne smije dopustiti, te predlaže sljedeće:

"Uključiti finansijski sektor, banke u RS, kao nosioca finansijskog opterećenja u ovom projektu, jer privreda bez njihove pomoći ne može iznijeti ovaj teret na svojim leđima".

Slavinjak predlaže da banke daju beskamatne kredite, odnosno kredite sa minimalnim kamatama, za privredne subjekte koji daju robu za vaučere, u vrijednosti vaučera, koji su prometovani za prethodni mjesec i evidentirani u Fondu. Na taj na način bi realizovani vaučeri bili garancija plaćanja prema bankama.

Na ovaj način bi vaučeri, odnosno Vlada RS, bili garant bankama za naplatu kredita, a Fond bi mogao u ovom trojnom sporazumu da prispjela sredstva uplaćuje direktno bankama.

"Jedino bi se na ovaj način zamišljeni projekat mogao kvalitetno sprovesti u djelo, i poslužiti svrsi za koju je i zamišljen", kaže Đorđe Slavinjak.

On kaže da je neophodno hitno sprovesti ovaj prijedlog u djelo, jer se već dešava masovno otkazivanje potpisivanja ugovora, upravo iz gore navedenih razloga.

Ukoliko se ništa ne preduzme, uskoro ćemo biti suočeni sa masovnim protestima vlasnika vaučera, koji za njih nigdje neće moći ništa kupiti, upozorava Slavinjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA