Rizik od alergije "ukinuo" neke parfeme

Novi propisi kojima će se zabraniti ili ograničiti upotreba nekih važnih sastojaka poznatih parfema, zbog opasnosti od alergija, stupaju na snagu u Evropskoj uniji početkom 2015. godine. Prema podacima Evropske komisije, 15 miliona Evropljana boluje od alergija.

Rizik od alergije "ukinuo" neke parfeme

Evropska komisija, poštujući sugestije naučnika o štetnosti izvesnih sastojaka popularnih parfema, odlučila je da od naredne godine zabrani prodaju na evropskom tržištu parfema ako sadrže sastojke koji mogu izazvati alergije.

Jedan od najomiljenijih u svetu, „šanel 5", proizvodi se više od 90 godina, a prema novim propisima biće zabranjen, jer sadrži ekstrakt mahovine štetan za ljudsko zdravlje.

Prema rečima Patricije de Nikolai, osnivača kompanije „Nikolai parfemi", Brisel preteruje, posebno u poređenju sa alkoholom i cigaretama, koji se slobodno prodaju i koji mogu da naškode mnogo više nego parfemi.

Zabrana Evropske komisije izazvala je žestoko negodovanje proizvođača, jer industrija parfema obezbeđuje ogroman profit, prvenstveno francuskoj privredi.

„Kada uvodite nove propise morate voditi računa da budu dobri za zdravlje ljudi, ali i za sektor koji nudi taj proizvod. Zato smo zabranili samo tri sastojka, dok naučnici smatraju da bi trebalo biti stroži u zabrani.

Međutim, mi smatramo da bi to imalo katastrofalne efekte na industriju parfema", istakao je Dejvid Hadson iz sektora Evropske komisije za zaštitu potrošača.

Samo u Francuskoj parfemi donose godišnju zaradu od 18 milijardi evra, a proizvođači će za pet godina morati da se prilagode novim propisima.

Procenjuje se da bi oko 90 odsto proizvoda moralo da se izmeni, što bi posebno pogodilo male kompanije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA