Pripreme za izbornu trku u Semberiji

Za izbornu trku uveliko se priprema Sembersko-podmajevički dio Republike Srpske. U aktuelnom sazivu tu regiju u Narodnoj skupštini RS predstavlja devet poslanika ako se računa cijela izborna jedinica sa Posavinom.

Pripreme za izbornu trku u Semberiji

SNSD i SDS imali su po četiri, PDP jednog poslanika. U Parlamentu BiH, s tog područja je 3 poslanika.

Izbornim listama u tom dijelu RS za predstojeće oktobarske izbore dominiraju ljekari i mlađi stranački ljudi, za razliku od svih ranijih izbornih trka kada su se biračima predstavljali uglavnom stranački prvaci iz oblasti poljoprivrede i ekonomije. Ljekari su nosioci lista dvije najjače partije.

Interesantno da se gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ne nalazi ni na jednoj listi. Šešeljevi radikali Dragana Đurđevića su na zajedničkoj listi s DNS-om iako su na lokalnom nivou u vlasti sa SDS-om posljednjih godina.

Na izbornu crtu dvije najjače stranke, kao nosioci lista za Parlament Srpske, ići će hirurzi Siniša i Zlatko. S istim prezimenom Maksimović, a bez rođačkih veza. Oni nisu jedini kandidati iz oblasti zdravstva.

Iz Bijeljine još jedan nosilac liste. Miroslav Milovanović - predsjednik bijeljinskog SNSD-a nosilac je liste za Parlament BiH. Na listi SNSD-a iz aktuelnog saziva parlamenta Srpske je Slavica Lukić.

Zanimljivo je da na listama SDS-a nema aktuelnog gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića. On će , kažu u SDS-u , pokazati svoju političku snagu u kampanji radeći za kandidate SDS-a. Najzvučnije ime je nosilac liste Zlatko Maksimović direktor Doma zdravlja takođe aktuelni poslanik.

Maksimović, kako se komentariše u Bijeljini , važi za novu struju u SDS-u. Bijeljinski socijalisti nakon što im je dugogodišnji predsjednik Vlado Simić otišao pod okrilje SDS-a okrenuli su se mlađim ljudima.

Nedeljko Јović je namjlađi predsjednik , a nosilac liste za Parlament BiH je sportista Dalibor Stević. PDP na listi za Parlament BiH ima Radomira NJeguša, nekadašnjeg direktora policije RS.

Nosilac liste za Narodu skupštinu je Slaviša Marković - potpredsjednik bijeljinskog Parlamenta.

Šešeljevi radikali Dragana Đurđevića, nakon raskola u stranci , na izbore će skupa sa DNS-om i Naprednom Srpskom, iako su na lokalu u vlasti sa SDS-om.

SNSD, SDS , DNS i PDP stranke su koje godinama imaju najveći broj glasova na ovom području.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA