Otrov pčela, zmija i škorpija krije lek protiv raka

Evo kako drevni "lek" može da postane moderni adut u borbi protiv raka, uz malo naučno-fantastike. Dipanjan Pan, naučnik Univerziteta u Ilinoisu, sa svojim timom došao je do otkrića koje bi moglo da zaustavi umnožavanje ćelija raka, sudeći prema studiji prezentovanoj ove nedelje na konferenciji.

Otrov pčela, zmija i škorpija krije lek protiv raka

Istraživanje je još uvek u ranoj fazi ali je, u okviru laboratorijskih ispitivanja, zabeležen veliki uspeh u zaustavljanju umnožavanja ćelija raka dojke i melanoma. Panova tehnika uključuje i upotrebu nanotehnologija da bi se dobio sintetisani element sličan otrovu koji proizvode pčele, zmije i škorpije, piše CNN.

Vekovima se u tekstovima opisivalo na koje načine su lekari koristili otrove da bi lečili bolesti. Starogrčki pisac Plinije Stariji opisao je korišćenje pčelinjeg otrova kao leka za ćelavost. U 8. veku, lekari su koristili žaoke pčela da bi izlečili giht Karla Velikog.

U tradicionalnoj kineskoj medicini otrov žaba korišćen je kao lek protiv raka pankreasa, pluća, jetre i debelog creva. Ljudi koji se bave praktikovanjem alternativne medicine na Kubi koristili su otrov škorpije u borbi protiv moždanog tumora.

Najveći problem koji se javlja prilikom lečenja otrovom su propratni neželjeni efekti. Kod uboda pčela, na primer, koža postaje bolna i otečena jer melitin, glavni toksin pčelinjeg otrova, uništava ćelijske membrane, a može doći i do zgrušavanja krvi i oštećenja srčanog mišića i nervnih ćelija.

Svojstva otrova zaslužna za ubijanje ćelija raka uništavaju i zdrave ćelije, otprilike isto kao što hemoterapja uništavajući ćelije raka izaziva i oštećenje zdravih ćelija i bolne propratne efekte.

Ali Panova laboratorija razvila je tehniku koja omogućava izdvajanje određenih proteina i peptida u otrovu, tako da otrov može da spreči razmnožavanje ćelija raka bez štetnih propratnih posledica. Njegova laboratorija otkrila je i kako da sintetiše ove korisne ćelije.

Sintetički materijal se prenosi do ćelija raka upotrebom nanotehnologije.

"Zahvaljujući tome što je ceo toksin kamufliran kao deo nanočestice, moguće je zaobići zdrave ćelije jer ga privlače samo ćelije raka", izjavio je Pan. Drugim rečima, pošto je tako tesno upakovan u nanočesticu, nemoguće je da procuri i izazove druge probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA