U Šajcarskoj u porastu "samoubilački turizam"

U Švajcarskoj je u porastu "samoubilački turizam" zbog nejasnoća u zakonu, navodi se u izvještaju Instituta za pravnu medicinu iz Ciriha.

U Šajcarskoj u porastu "samoubilački turizam"

U izvještaju, koji je objavljen u "Žurnalu medicinske etike", navodi se da su od 2012. godine u Švajcarsku doputovale 172 osobe, što je dvostruko više nego 2009. godine, radi "dobijanja pomoći" od šest organizacija koje zastupaju pravo na smrt.

Od 2008. godine, radi slične "pomoći" u Švajcarsku je od 2008. godine došlo 611 osoba iz 31 zemlje.

"Nijemci čine najveću grupu, njih 268, potom slijede Britanija, Italija i SAD. Većina smrtnih slučajeva izazvana je uzimanjem sodijum pentobarbiturata u piluli", ističe se u izvještaju.

Autori izvještaja naglašavaju da je u Britaniji "odlazak u Švajcarsku" postao eufemizam za pomoć u samoubistvu.

Prema navodima autora, trenutni švajcarski zakon je nejasan, jer nema regulativa za okolnosti pod kojim osoba može imati pomoć pri izvršenju samoubistva.

"Razlozi za eutanaziju su, uglavnom, neurološka stanja, uključujući paralizu, oboljenja motornog neurona, multipla sklerozu i Parkinsonovu bolest", precizira se u izvještaju.

U izvještaju je naveden i rezultat ankete obavljene u 12 evropskih zemalja u kojima je većina ispitanih podržavala mogućnost pomoći u samoubistvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA