Kampanja - Obnovimo zajedno Eko centar "Jezera"

Ekološko udruženje "Eko-put" organizovalo je danas na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića uličnu kampanju za revitalizaciju Eko-centra pod parolom "Obnovimo zajedno Eko centar `Jezera`", koji je u majskim poplavama najvećim dijelom uništen.

Kampanja - Obnovimo zajedno Eko centar "Jezera"

U okviru kampanje organizovana je anketa o stavu javnosti o potrebi zaštite prirodnih resursa rijeke Drine i značaju Eko centra "Jezera" kao mjesta za izvođenje aktivnosti koje doprinose očuvanju i zaštiti životne sredine.

Postaljena je i mini ulična izložba fotografija "Eko-centra" nastalih prije, tokom i poslije poplava, čime se željela skrenuti pažnja javnosti da je i priroda teško nastradala tokom katastrofalnih poplava, te da je neophodno preduzeti korake koji će dovesti do višeg stepena zaštite donjeg toka rijeke Drine.

"U katastrofalnim poplavama tokom maja u potpunosti je uništen veliki dio trim staze, a sam kamp je i dalje dijelom pod vodom, tako da je nužna njegova relokacija na dio `Eko-centra` koji je najmanje bio pod vodom", rekla je novinarimna predsjednik "Eko-puta" Snežana Jagodić-Vujić.

Ona je navela da je, pored akcija čišćenja i raščišćavanja, predviđeno i formiranje nove trim staze sa postavljanjem sprava za vježbanje u prirodi, novih klupa, stolova i ostalog pratećeg mobilijara.

"Kako nam je jedan od ciljeva jačanje duha volonterizma i solidarnosti, naročito kod mladih, tako smo i revitalizaciju `Eko-centra` započeli volonterskim akcijama u okviru Volonterskog radnog kampa `Srce, ruke, lopata` početkom avgusta", rekla je ona.

Prilikom održavanja ovog kampa volonteri i aktivisti iz čitave BiH i šire, kaže Vujićeva, su pomagali u raščišćavanju "Eko-centra" zajedno sa radnicima preduzeća "Komunalac", koji su nam svake godine do sada pomagali u košenju i uređenju "Eko-centra".

Ona je istakla da su ove aktivnosti prepoznate i podržane kao dobra inicijativa za dalji razvoj lokalne zajednice i kroz Program malih grantova "Budi promjena", koji dodjeljuje Centar za promociju civilnog društva uz podršku švedske Ambasade iz Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA