Hiljade mladih se gađalo tonama paradajza na festivalu La Tomatina

Na ulicama španskog Bunola je 22.000 mladih učestvovalo je na tradicionalnom festivalu La Tomatina, za koji je i ove godine osigurano 140 tona paradajza.

Hiljade mladih se gađalo tonama paradajza na festivalu La Tomatina

Mesto Bunol, u španskoj Valensiji je i ove godine poprište tradicionalnog "rata paradajzom", odnosno festivala La Tomatina, manifestacije koja je postala simbol Španije, prenosi Anadolu Agency (AA)."Rat paradajzom" jednom godišnje traje još od 1945. godine, a protekle dve godine uveden je novitet pa se mladima željnim zabave naplaćuju karte za ulazak u ulicu gde se manifestacija odražava.

Reč je o kulturnoj manifestaciji koja se održava od 1945. godine, a koja je u protekle dve godine dobila novi format u organizacijskom smislu. Kao i prošle, i ove godine su naplaćivane karte za ulazak u ulicu u kojoj se mladi gađaju paradajzom.

Zbog sigurnosnih razloga, broj učesnika je ograničen na 22.000, a 5.000 ulaznica je besplatno podeljeno lokalnom stanovništvu. Učesnici iz cele Španije, Japana, SAD-a i brojnih drugih zemalja sveta su se gađali i valjali u 140 tona paradajza, a ulica Bunola je poprimila crvenu boju paradajz-sosa.Kao i ranijih godina, i ove godine je jeftini i ne tako ukusni paradajz iz Kastelona dovezen kamionima.

U "ratnu zonu" La Tomatine je bilo zabranjeno unositi tvrde predmete, a učesnicima je savetovano da paradajz prvo zgnječe rukom, a tek onda bacaju na druge učesnike.I ovogodišnji festival je pratilo 95 akreditiranih novinara, a snimane su i scene za holivudski film i neke reklame.

O prerastanju ove manifestacije i u ekonomsku organizaciju, govori i činjenica da su svi mediji posebno morali iznajmljivati pozicije za snimanje.

U okviru ovogodišnjeg festivala organizovan je i dvovečernji muzički program, kojem je prisustvovalo 10.000 mladih.

Organizator La Tomatine i zamenik načelnika Bunola Rafael Perez je za AA kazao da je ovaj festival od velikog značaja za narod Bunola i da sa ponosom čuvaju tu tradiciju.

"Cilj nam je da postanemo specifičan i jedan od najvećih festivala sveta. Želimo izgraditi brend od toga. Ovo je festival koji traje samo sat vremena i namera nam je da ga izvezemo i u druge gradove sveta", kazao je Perez.

Komentirišući kritike zbog toga što tradiciju pretvaraju u ekonomsku dobit, Perez je kazao da će sva dobit biti investirana upravo u razvoj ove manifestacije.

"Sa više zarađenog novca ćemo imati mogućnost širenja festivala. Naša zarada od festivala je oko 50.000 eura", tvrdi organizator Perez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 11:00

    12°C
  • 14:00

    14°C
  • 17:00

    13°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

117 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

324 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI