Bolnica za lutke - mesto gde zadovoljni plaču

Oni „leče“ lutke i čuvaju sećanje na detinjstvo već 101 godinu. U ovoj neobičnoj bolnici 200 starih lutki mesečno dobije novu šansu.

Bolnica za lutke - mesto gde zadovoljni plaču

Vlasnici ove svakako neobične bolnice pričaju da je u eri masovne proizvodnje plastičnih lutaka, u svetu preostalo svega nekoliko bolnica za njihovo „lečenje".

- Mi smo jedni od poslednjih koji sve čine kada su u pitanju lutke. Malo je ostalo onih koji su sposobni za takvu vrstu posla - navodi Džef Čepmen (67), glavni „hirurg" ovog porodičnog biznisa, koji je njegov otac pokrenuo pre više od veka.

Od tada su u sidnejskoj Bolnici za lutke uspeli da „izleče" tri miliona lutaka, plišanih meda, konjića na ljuljanje i raznih igračaka na navijanje koje su im donosila deca iz Australije i s Novog Zelanda.

„Moj meda izgubio je oči, usta i nos, možete li mu pomoći", jedno je od najčešćih pitanja.

- Stavićemo mu lepše oči da ponovo vidi, novi nos i usta da ponovo miriše i smeje se - odgovaraju doktori.

U radnji koja se nalazi u predgrađu Sidneja zaposleni nameštaju lutkama prste na nogama i rukama, glave i popravljaju oči žrtvama dečjih igrarija ili napada kućnih ljubimaca. Ponekad na popravku stižu lutke stare nekoliko decenija.

- Mnogo našeg alata je kao i kod hirurga. A deca kao deca, odseku kosu lutki i misle da će izrasti - kaže Keri, koji u ovoj bolnici radi 25 godina.

Kao i u pravoj bolnici, i tu rad zavisi od dostupnosti osoblja i radnih obaveza specijalista. Gejl Grejndžer je specijalizovana za noge, stopala i prste.

- Najmanje volim oči. Teško je pravilno ih namestiti, tako da to potraje. Ponekad moram da ih radim po tri puta da bih bila zadovoljna - objašnjava Grejndžerova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA