Projekti zapošljavanja daju rezultate

Nezaposlenost je jedan od najvećih problema našeg društva, a posredstvom Zavoda za zapošljavanje neka lica više nisu na evidenciji nezaposlenih.

Projekti zapošljavanja daju rezultate

Osim projekta "Prvi posao" koji obuhvata angažovanje pripravnika i zapošljavanja u privredi, dobre rezultate dao je i projekat podrške zapošljavanja djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Mladen Krajišnik radio je nekoliko godina kod različitih poslodavaca, ali to su uvijek bilipovremeni i slabo plaćeni poslovi. Uz pomoć Zavoda za zapošljavanje i projekta "Zajedno do posla" koji se odnosi na zapošljavanje djece poginilih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, dobio jepomoć od 8.000 KM i sa prijateljem otvorio ugostiteljsku radnju u kojoj je, osim vlasnika, zaposleno još dvoje radnika. Bili su u obavezi da rade godinu dana, a kafić je zahvaljujući angažovanju vlasnika opstao.

Samostalnu firmu pokrenula je u okviru ovog projekta i Stana Pavlović. Registrovala je preduzeće za čišćenje i pomoć u kući. Ovim poslom bavila se i ranije, ali je finansijska podrška pomogla da svoje poslovanje prevede u legalne tokove i nabavi potrebnu opremu. Za sada radi sama, ali kaže da će ako posla bude više angažovati i dodatnu radnu snagu.

U Zavodu za zapošljavanje regije Bijeljina kažu da podržavaju svaku dobru poslovnu ideju, posebno kada je riječ o prioritetnim grupama nezaposlenih, kao što su djeca poginulih boraca. Zavod za zapošljavanje Republike Srpske ove godine finansira zapošljavanje sprovodeći još dva projekta.

Projekat zapošljavanja pripravnika "Prvi posao" vrijednosti 3,5 miliona KM, Zavod sufinansira sa 570.000 maraka, Vlada Republike Srpske sa dva miliona, dok ostatak troškova angažovanja pripravnika snose poslodavci.

Za podršku zapošljavanja svih obrazovnih profila radnika u proizvodnim djelatnostima osmišljen je poseban projekat "Zapošljavanje u privredi" za koji je planiranapodrška od 3.280.000 maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    7°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

99 cm

Promjena: 5cm

Sava Jamena

324 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI