Koalicija "Kolosi" dobila novu prostoriju za rad

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom grada Bijeljina "Kolosi", koja okuplja 13 udruženja, od danas će imati još jednu prostoriju za rad, dogovoreno je danas sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

Koalicija "Kolosi" dobila novu prostoriju za rad

"Kolosi` imaju prostorije za svog sekretara, a od danas će imati još jednu jer imaju brojno članstvo i jer im je neophodna da bi radili u boljim uslovima", rekao je Mićić nakon sastanka sa predstavicima ove organizacije.

On je dodao da je na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Odjeljenja za društvene djelatnosti i Skupštine grada, dogovoreno da u narednom periodu bude sačinjen lokalni akcioni plan za osobe sa invaliditetom.

"Skupština grada trebalo bi da u narednom periodu, nakon što prijedlog `Kolosa` stigne, usvoji ovaj plan", rekao je Mićić.

On je naveo da osobe sa invaliditetom, što potvrđuju i predstavnici Koalicije, ne znaju koja sve prava imaju i da ih nedovoljno koriste.

"Pokušaćemo da svim ljudima koji žive sa nekom vrstom invaliditeta omogućimo bolji život", rekao je Mićić.

Sekretar Koalicije "Kolosi" Milorad Jović rekao je da je na današnjem sastanku gradonačelniku predočeno šta je sve Koalicija uradila u prethodne dvije godine.

On je istakao da ova koalicija trenutno, po projektu UNDP-a, radi na saniranju nekih mjesnih kancelarija i domova kulture nakon poplava, koje bi koristile i osobe sa invaliditetom. Jović je rekao da mali broj ljudi sa invaliditetom poznaje svoja prava koja mogu da ostavruju.

"Oni znaju za invalidninu i zdravstvenu knjižicu, ali bi trebalo da znaju da im UN-konvencija daje sva prava - od socijalne zaštite, prava na smještaj, prava na zapošljavanje, obrazovanje, na sve što svi građani inače imaju", naveo je Jović i napomenuo da su ove osobe veoma malo uključene u politički život, te time i u odlučivanje o svom položaju.

On je izrazio zadovoljstvo načinom na koji ih finansira grad, kao i novom prostorijom u kojoj će na lakši način moći da obavljaju svoje redovne aktivnosti.

Jović je rekao da su "Kolosi" putem trogodišnjeg projekta sa organizacijom "Majrajt" iz Sarajeva i uz finansijsku podršku Švedske razvojne agencije /SIDA/ načinili vidan napredak u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom.

"U naredne tri godine ćemo, zahvaljujući projektu EU i zajedno sa ostale četiri koalicije iz BiH, raditi na izmjeni nekoliko članova zakona o zdravstvenoj zaštiti na svim niovoima i prilagoditi ih osobama sa invaliditetom, odnosno UN konvenciji o pravima ovih osoba", dodao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA