Kardiovaskularna oboljenja poprimaju dimenzije epidemije

Kardiovaskularna oboljenja, koja u Republici Srpskoj i svuda u svijetu poprimaju dimenzije epidemije, bilježe tendenciju pada oboljelih uz dobru prevenciju i sa rastom zdravstvene prosvećenosti stanovništva, istakla je danas šef kardiologije u bijeljinskoj Bolnici Milica Lovrić.

Kardiovaskularna oboljenja poprimaju dimenzije epidemije

Na stručnom simpozijumu u Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini, gdje je ove nedjelje otvorena savremena angio sala, Lovrićeva je ukazala na obavezu stalne promocije zdravlja, razmjenu iskustava i nove tretmane u dijagnostici i liječenju bolesti srca od kojih u svijetu godišnje umire oko 17 miliona ljudi.

Prema njenim riječima, u tome, nažalost, prednjače zemlje istočne Evrope i zemlje u tranziciji, kao što je i Republika Srpska. Ukazujući na značaj stalne edukacije stručnjaka i stanovništva, Lovrićeva je ukazala da veliku ulogu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja ima i briga države koja se ogleda kroz investiranje u zdravstvo, poput otvaranja angio sale u Bijeljini, koja je druga nakon Banjaluke u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, godišnje u bijeljinsku Bolnicu dođe 120 pacijenata sa akutnim infarktom miokarda.

"Angio sala je veliki iskorak za stanovništvo regije i vrhunac zdravstvenog sistema svake zemlje, jer naši pacijenti više neće morati da odlaze u udaljene centre i nećemo imati duge liste čekanja za preglede", ocijenila je Lovrićeva.

U novoj bijeljinskoj Bolnici, koja je jedan od najsavremenijih medicinskih ustanova u regionu, otvaranjem angio sale stvorene su mogućnosti dijagnostike i akutnog zbrinjavanja koronarnih bolesnika.

Bijeljinskoj Bolnici gravitira oko 200.000 stanovnika regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA