Pripravnost zbog očekivanog rasta vodostaja rijeke Save

Gradska uprava Bijeljine izdala je danas upozorenje stanovništvu na maksimalan oprez, posebno u naseljima uz rijeke i bujične vodotoke, zbog najavljenih obilnih padavina u naredna tri dana i očekivanog rasta vodostaja rijeke Save.

Pripravnost zbog očekivanog rasta vodostaja rijeke Save

Stanovništvu se sugeriše preduzimanje preventivnih mjera i sklanjanje materijalnih dobara koja bi mogla biti zaplavljena.

Nadležno gradsko Odjeljenje za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu naložilo je svim nadležnim službama u gradu maksimalnu pripravnost za djelovanje u slučaju potrebe.

U saopštenju iz gradske uprave navodi se upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Republičke uprave civilne zaštite o očekivanim obilnim kišnim padavinama do 13. septembra u Republici Srpskoj i u okruženju.

Na zapadu se očekuje oko 80 do 100 litara kiše po metru kvadratnom, na jugu i do 150 litara padavina po metru kvadratnom.

Obilnije kišne padavine očekuju se i u gorskim predjelima susjedne Hrvatske, što će sve izazvati rast vodostaja rijeke Save.

Prema prognozama meteorologa, padavine će oslabiti i prestati u subotu, 13. septembra.

Tokom katastrofalne poplave koja je u maju pogodila Srpsku i region, vodostaj Save na Rači kod Bijeljine dostigao je istorijski maksimum od 9,5 metara.

Plavni talas Save potpio je i vodomjernu letvu na Rači koja je visoka devet metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA