Upitno grijanje u brojnim školama

Tek što je školska godina počela, osnovne škole se suočavaju sa novim problemom, jer su kotlovnice u mnogim objektima u lošem stanju, a u majskim poplavama i dodatno su oštećene, pa nam niko od direktora nije smio garantovati da će učionice na vrijeme biti tople.

Upitno grijanje u brojnim školama

Kako priznaju, prvenstveni cilj je bio osposobiti škole za početak nastave, pa je sanacija peći i kotlova prioritet koji će rješavati u narednih mjesec dana.

Dragorad Vasić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sa područja Bijeljine, kaže da nema informaciju da je ijedna škola izvršila kompletnu sanaciju svojih postrojenja.

"Prioritet je bio početak nastave, a sada ulazimo u sanaciju kotlovnica. Ali, nijedna škola nije prijavila da joj je kotlovnica u potpunosti popravljena. Ministar je upoznat sa kompletnim stanjem i obećao je da će pokušati riješiti ovaj problem kako se nastave ne bi ponovo prekidala", kazao je Vasić.

Mile Majdanac, direktor Osnovne škole "Dositej Obradović" u Razboju, kod Srpca, koja je u maju pretrpjela ogromnu štetu, nada se kako će do početka zime uspjeti pronaći pumpu koja miješa toplu i hladnu vodu.

"Preko organizacije UNDP kotlovnica nam je malterisana i očišćena, tako da nam nedostaje ova pumpa, koja možda košta 1.000 KM, kako bismo mogli grijati školu", kazao nam je on. Inače, da nesreća bude veća, ovoj školi je u maju voda odnijela gotovo polovinu drva spremljenih za zagrijavane učionica u toku zime.

Kada su škole u Doboju u pitanju, sve se zagrijavaju putem "Gradske toplane", pa početak grijanja u njima uveliko zavisi od radova na sanaciji i remontu koji se provode u ovom preduzeću.

"Imali smo ogromnu havariju i prekid glavnog vrelovoda, a 92 podstanice su nam poplavljene i nadamo se kako ćemo do 15. oktobra uspjeti sanirati sve kvarove. Vrijeme nam stvara najveći problem i nadam se da će nas poslužiti u narednim danima, jer ljudi ne mogu raditi po kiši", kazao je Zdravko Petrović, direktor dobojske "Gradske toplane", koji je dodao kako su škole ujedno i najveći dužnici ovom preduzeću.

Dražana Mihajlović, direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Doboju, kazala nam je kako će se tek nakon što toplana počne s radom znati da li je centralno grijanje u funkciji.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su nam poručili kako je od svih osnovnih škola tražena informacija o ispravnosti sistema grijanja kako bi se eventualna otvorena pitanja riješila do početka sezone grijanja i učenicima i nastavnicima omogućio normalan rad.

"Na osnovu informacija od škola, urađena je analiza koja je pokazala da potrebu za sanacijom sistema centralnog grijanja zasad ima sedam osnovnih škola i Ministarstvo će u narednom periodu obezbijediti neophodna sredstva za ove potrebe", poručuju oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA