Savjeti za efikasnu upotrebu energije

Građani Bijeljine upoznati su o nizu mjera i aktivnosti koje vode do energetske efikasnosti, a kao pomoć pri tome građanima su podijeljene edukativne brošure sa 200 savjeta o efikasnoj upotrebi energije, kao i ostvarivanju ušteda, saopšteno je juče iz Razvojnog programa UN /UNDP/.

Savjeti za efikasnu upotrebu energije

UNDP je u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u sklopu projekta "Zeleni ekonomski razvoj" organizovao niz edukativno-zabavnih događaja s ciljem da aktivnim promovisanjem efikasnog korištenja energije pomognu građanima da ostvare novčanu uštedu i zdraviju životnu sredinu.

Tokom realizacije ove aktivnosti u Bijeljini posebna pažnja posvećena je najmlađim koji su putem kviza znanja saznali dodatne informacije o tome kako da štede energiju i budu odgovorniji prema životnoj sredini. "Zadovoljni smo količinom znanja koju o ovoj temi posjeduju mladi ljudi.

Željeli smo da kroz kviz ponudimo najmlađima informacije koje će upotpuniti njihovo znanje, te ih motivisati da u svojim domovima i školama počnu razmišljati i pametno koristiti energiju", rekla je Tijana Glamočić iz Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Slične aktivnosti održavaju se i u drugim gradovima u BiH.

"Kako bismo pametno koristili energiju, prije svega moramo biti svjesni gdje i kako je trošimo, pa stoga zaista vjerujemo da smo projektom `Zeleni ekonomski razvoj` pomogli građanima širom BiH da nauče sve o efikasnijoj upotrebi energije, čime se prije svega obezbjeđuje ekonomski razvoj, zdravija i sigurnija životna sredina, poboljšava kvalitet života i sigurnija budućnost", rekao je šef sektora za energiju i ekologiju u UNDP-u Sanjin Avdić.

Cilj projekta "Zeleni ekonomski razvoj" jeste da smanji trošenje javnih sredstava na potrošnju energije i vode, te omogući povoljan ambijent za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje "zelenih radnih mjesta", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA