Uprkos lošem vremenu, nasip prije roka

Radeći u nemogućim uslovima, kiša, blato i rasta nivoa rijeke Sava koja je ponovo probila nasipe, radnici bijeljinskog preduzeća „Higra“ uvjeravaju da će dva mjeseca prije roka završiti rekonstrukciju Savskog nasipa u Batkoviću.

Uprkos lošem vremenu, nasip prije roka

Rekonstrukcija vrijedna 943.112 KM počela je nakon majskih poplava, a ugovorom je predviđeno da se radovi okončaju do kraja januara 2015. godine.

Uprkos lošim vremenskim uslovima i činjenici da je nasip probijen na pet lokacija, te je i obim radova znatno povećan, radovi će biti okončani znatno prije ugovorenog roka, do kraja novembra ove godine, potvrdio je za portal "Capital" Dragan Sarić direktor „Higre".

„Prethodni period bio je jako loš za izvođenje ovih radova, ljeta praktično nije ni bilo, bilo je puno kišnih dana, a i rijeka Sava je u dva navrata dostizala kotu do nožice nasipa", kaže Sarić.

Pri visokom nivou Save, visok je i nivo podzemnih voda, a takozvana „pozajmišta" gline su u vodnom dijelu u inundaciji, tako da radnici „Higre" kontinuirano moraju pumpama održavati nivo podzemnih voda.

Trenutno je u pogonu deset pumpi. Na ovom poslu angažovane su moćne mašine, kontinuirano radi šest bagera i 15 kamiona, aktivirana su sredstva za nabijanje podloge, vibro ježevi i dozeri. Radnici „Higre" otpočeli su radove i na rekonstrukciji savskog nasipa u Rači.

Ugovorom je predviđeno da radovi budu završeni u roku od 270 dana, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 2.729.635 KM.

Sarić kaže da su u toku pripremni radovi, raščišćavanje radnog pojasa i pripremanje „posteljice" za nasip. Prioritet će biti dat dionicama koje se u slučaju visokih voda najteže brane, a paralelno s tim će se izvoditi i drugi predviđeni radovi na nasipu u Rači.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA