Britanac sa misijom da spase "jugo" od zaborava

Fil Dast, nastavnik fizike i hemije u Ipstounsu u Engleskoj, obožava „Zastavine“ automobile, a u Velikoj Britaniji je osnovao Klub vlasnika „juga“. Za „Volstrit džurnal“ kaže da je „jugo“ najbolji od svih automobila napravljenih u Istočnom bloku.

Britanac sa misijom da spase "jugo" od zaborava
Klub vlasnika „juga" započeo je 2010. godine u nadi da će okupiti sve ljude koji dele njegovu fascinaciju, ali je onda otkrio da ih u Velikoj Britaniji ima tek 25 spremnih za vožnju.Moto kluba glasi: „Neko mora da pazi na ove automobile, jer će, u protivnom, nestati zauvek". Poslednji koji je kupio bio je „zastava 311", popularniji kao „stojadin". Žutog veterana kupio je od jedne žene, koja ga je držala u garaži 28 godina.

„Kupio sam ga za 190 evra. Očistio sam ga, uradio tehnički pregled i popravio kočnice i odmah otišao da mu 'protegnem točkove', prvi put posle 28 godina", kaže Fil.

„Jugo" je na Zapadu postao poznat osamdesetih godina. Bio je neverovatno jeftin i ljudi se nisu brinuli o njemu, pošto su ih, kako kaže, smatrali potrošnom robom.

„Automobili iz 'Zastave' stekli su posebno loš publicitet kada je žena sletela sa mosta u Mičigenu. Tvrdili su da je automobil toliko lagan da ga je vetar odneo, ali to, naravno, nije bila istina", dodaje Fil.

„Zastavini" automobili su polako počeli da nestaju sa puteva u Velikoj Britaniji i SAD nakon izbijanja rata na Balkanu.

„Ukoliko pogledate sve automobile proizvedene u Istočnom bloku, 'jugo' je oduvek bio najbolji", zaključio je 42-godišnji nastavnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA