Rod duvana u Semberiji podbacio za 145 tona

Ovogodišnji rod duvana u Semberiji podbacio je za 145 tona. Umjesto planiranih 365 tona, ovogodišnji rod biće tek oko 220 tona, potvrdio je za poslovni portal "Capital" direktor firme „Duvan“ Bijeljina Svetozar Mihajlović. „Očekivali smo puno bolje rezultate. Imali smo četiri elementarne nepogode, dva puta poplave i dva puta je grad tukao područje pod duvanom, što je značajno uticalo na ukupan rod duvana“, kaže Mihajlović.

Rod duvana u Semberiji podbacio za 145 tona

Duvan podbacio za 145 tona Oct 15, 2014 | Written by DarkoK | 0 Ovogodišnji rod duvana u Semberiji podbacio je za 145 tona. Umjesto planiranih 365 tona, ovogodišnji rod biće tek oko 220 tona, potvrdio je za poslovni portal CAPITAL.ba direktor firme „Duvan" Bijeljina Svetozar Mihajlović.

„Očekivali smo puno bolje rezultate. Imali smo četiri elementarne nepogode, dva puta poplave i dva puta je grad tukao područje pod duvanom, što je značajno uticalo na ukupan rod duvana", kaže Mihajlović.

U „Duvanu" kažu da je proizvodna godina otpočela izuzetno dobro, te je očekivan i izuzetno dobar rod duvana. Međutim, već sada se može konstatovati da je rod za 35 do 40 odsto manji od očekivanog.

Do kraja novembra kompletna količina otkupljenog duvana biće obrađena za daljnju finalizaciju. Berba, sušenje i otkup duvana potrajaće još nekih dvadesetak dana.

Mihajlović ističe da je evidentno i to da su određene količine duvana završile na crnom tržištu. Kvalitetniji duvan otkupili su nakupci po trostruko većoj cijeni.

Apsurdno je to, kaže Mihajlović, da je proizvodnja duvana na ovim prostorima opstala zahvaljujući upravo crnom tržištu.

Zbog toga je neophodno preduzeti niz mjera kako bi se spriječila prodaja na crnom tržištu, povećala proizvodnja duvana, te obezbijedila pozitivna kalkulacija za duvanare, kako bi se proizvodnja duvana ponovo učinila perspektivnim poslom, te da bi uopšte i opstala na području RS i BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 23:00

    11°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    7°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

67 cm

Promjena: 4cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI