Trgovina ljudima i prosjačenje u porastu

Trgovina ljudima u posljednje vrijeme je u porastu, uglavnom u svrhu prostitucije i prinudnog rada, a najveće žrtve su žene, djeca i raseljena lica, saopšteno je iz bijeljinskog Udruženja građana za promociju i obazovanje Roma "Otaharin".

Trgovina ljudima i prosjačenje u porastu

"Djeca su eksploatisana radi prosjačenja i krađe, a ovaj problem usko je povezan sa problemom trgovine ljudima. Istraživanje Ombudsmana za djecu 2010. godine pokazalo je da je problem djece koja prose u Bijeljini konstantan i u tom momentu je identifikovano 12 djece koja prose", ističu iz "Otaharina" povodom 18. oktobra, Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Udruženje "Otaharin" trenutno u svojoj bazi podataka ima 28 djece zatečene u prošnji, uzrasta od pet do 18 godina. Iz tog udruženja upozoravaju da se broj djece koja prose povećava i da u Bijeljinu doleze i iz drugih dijelova BiH i Srbije.

Udruženje "Otaharin" u proteklom periodu je iniciralo potpisivanje Sporazuma o saradnji sa gradskom upravom Bijeljina na osnovu kojeg je u toku formiranje radne grupe za zaštitu bezbjednosti djeteta, a koju će činiti predstavnici svih relevantnih institucija za rješavanje problema iz oblasti zaštite bezbjednosti djeteta.

"Svakako je problem i to što se nedovoljno govori o opasnostima koje sa sobom nosi trgovina ljudima u BiH, a kojima su izložene naročito manjine i marginalizovane skupine. Oni često imaju povjerenja u ljude kojima ne treba da vjeruju i naivno prihvataju njihove kriminalne ponude", navodi se u saopštenju.

"Otaharin" je u toku 2014. godine provodio različite aktivnosti s ciljem da podignu svijest građana, naročito mladih, o riziku da postanu žrtve trgovine ljudima, kao i da doprinesu rješavanju problema prosjačenja.Uz podršku njemačke organizacije GIZ i u saradnji sa Centrom za socijalni rad Bijeljina i policijom u Bijeljini tokom dvije sedmice ovo udruženje je organizovalo radionice za djecu koja prose, a u planu je i rad sa njihovim roditeljima.

"Organizovali smo uličnu akciju u kojoj smo informisali oko 200 građana o postojanju `Ring` mreže koja se bori protiv trgovine ljudima", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA