Od srijede vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Dom zdravlja Bijeljina sutra će stići 1.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa, a vakcinacija će početi u srijedu, 22. oktobra, rekao je Srni zamjenik direktora ove zdravstvene ustanove Srđan Mijatović.

Od srijede vakcinacija protiv sezonskog gripa

"Cijena jedne doze vakcine biće 22 KM po čemu smo konkurentni sa regiji, a građani će vakcine primati u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja i u svim sektorskim ambulantama porodične medicine", rekao je Mijatović.

On je naveo da će Dom zdravlja Bijeljina dobiti od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske 1.000 doza vakcine, koje su namijenjene određenim kategorijama stanovništva. Mijatović kaže da se još čeka ovogodišnje uputstvo o tome koje će kategorije stanovnika imati pravo na besplatnu vakcinaciju.

"Pravo na besplatnu vakcinaciju do sada su imali pacijenti na hemodijalizi, dijabetičari zavisni o insulinu i pacijenti koji su liječeni kardiohirurškim metodama /pacijenti sa ugrađenom stentom, vještačkim valvulama i pejsmejkerom, te oni kod kojih je rađena balon dilatacija i bajpas/", kaže Mijatović.

On dodaje da su pravo na besplatnu vakcinaciju do sada imale i HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od Side, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, svi zaposleni na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine.

"U grupi oslobođenih plaćanja vakcine su i osobe koje boluju od mišićne distrofije i od multiple skleroze, osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti, kao i lica sa posebnim potrebama, te ratni vojni invalidi i članovi porodica poginulih boraca", rekao je Mijatović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA