U Bijeljini održan seminar o bezbjednosti saobraćaja

Bezbjednost saobraćaja u ovoj godini u Republici Srpskoj daleko je bolja nego u prethodnih 10 godina, konstatovano je danas u Bijeljini na seminaru "Zablude u bezbjednosti saobraćaja".

U Bijeljini održan seminar o bezbjednosti saobraćaja

Načelnik Jedinice za bezbjednost saobraćaja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Goran Šmitran rekao je da je stanje bezbjednosti saobraćaja danas, u odnosu na devetomjesečni period prošle godine, mnogo povoljnije.

"Broj poginulih lica u saobraćaju u Republici Srpskoj u prvih devet mjeseci ove godine je 89, što je za oko 20 odsto manje nego u istom periodu prošle godine", rekao je Šmitran.

On je dodao da je značajno smanjen i broj lica koja su teško povrijeđena, a da je broj lica sa lakšim povredama u saobraćaju na prošlogodišnjem nivou.

"Posebno je značajno je da u posljednjih 10 godina ovi pokazatelji nisu bili nikada manji", rekao je Šmitran.

On kaže da ovakvom stanju nisu doprinijele samo represivne policijske mjere, nego i preventivne.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srbije Krsto Lipovac iznio je niz zabluda koje dovode do saobraćajnih nezgoda, posebno onih koje za posljedicu imaju poginula lica.

"Deo zabluda odnosi se na upotrebu sigurnosnih pojaseva i dečjih sedišta. Velika je zabluda da je sigurnosni pojas zastarelo sredstvo, te da će neka druga sredstva zameniti pojas, kao što je vazdušni jastuk. Istina je da je najznačajniji sistem zaštite putnika u vozilu bio i ostao pojas", rekao je Lipovac i napomenuo da su vazdušni jastuci dodatni sistem zaštite.

Lipovac je kao jednu od zabluda naveo da vozač misli da će se uspjeti zadržati bez pojasa na brzini od 10 kilometara, a zabluda je i mišljenje da pojas nije važan u naseljima pri manjim brzinama, te da ga treba koristiti samo na autoputevima.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da statistike pokazuju mnogo bolje stanje nego prethodne godine, te da očekuje da će taj trend biti nastavljen.

"U posljednjih 10 godina najbolje stanje bilo je 2010. godine, a danas je još bolje, ako se posmatra broj smanjenja poginulih za tridesetak lica", rekao je Babić.

Seminar je održan s ciljem jačanja saradnje saobraćajne policije i jedinice lokalne samouprave, da bi se nivo stanja bezbjednosti saobraćaja podigao na veći nivo.

Organizator seminara je Ministartvo unutrašnjih poslova Republike Srpske - CJB Bijeljina, u saradnji sa Auto-moto savezom Srpske i republičkom Agencijom za bezbjednost saobraćaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA