Ćorić delistirao „Bijeljina put“ sa Banjalučke berze

Srđan Ćorić, nakon što je postao stopostotni vlasnik, delistirao je preduzeće „Bijeljina put“ sa Banjalučke berze i promjenio pravnu formu iz akcionarskog u društvo sa ograničenom odgovornošću.

Ćorić delistirao „Bijeljina put“ sa Banjalučke berze

Postupak brisanja akcija sa računa emitenta i sa računa vlasnika hartija od vrijednosti u Centralnom registru hartija od vrijednosti RS završen je 13. novembra, tako da će društvo ubuduće poslovati pod nazivom „ Bijeljina put" DOO.

Nemanja Tolj, portparol „Bijeljina puta", za poslovni portal Capial kaže da je promijenjena samo organizaciono-statusna forma, te da sve drugo ostaje nepromijenjeno u ovom preduzeću.„Dosadašnji većinski vlasnik Srđan Ćorić sada je postao stoodstotni vlasnik ovog preduzeća, nakon što je otkupio akcije", izjavio je Tolj.

Tolj ističe da nova statusno-organizaciona forma ovog preduzeća neće uticati na promjenu djelatnosti i promjenu poslovne orjentacije.

Bivše državno preduzeće „4. Juli" osnovano 1949. godine, a pod imenovom „Bijeljina put" privatizovano je 2001. godine. Bbavi se izgradnjom, rekonstrukcijom i asfaltiranjem puteva, te održavanjem i zaštitom magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva od posebnog interesa za Bosnu i Hercegovinu.


U preduzeću je stalno uposleno 250 radnika, svih struka i profila sa odgovarajućim iskustvom, a u makroorganizacionom smislu organizovani su u četiri sektora.

Istiskivanjem do delistiranjaZakonom predviđen najbrži put za delistiranje jeste da se broj akcionara svede na manje od sto ili da akcionar koji stekne više od 95 odsto vlasništva obešteti ostale akcionare, a onda promeni pravnu formu društva.

„Ovo se u praksi naziva „squeeze out" odnosno „istiskivanje". Nakon pada cijena akcija na berzi, većinski akcionar kupovinom akcija po niskim cijenama povećava svoj udeo i kontrolu u vlasništvu društva. Nakon što stekne stoodstotnu kontrolu nad društvom može se osloboditi svih „troškova i zahtjeva" koje status otvorenog akcionarskog društva donosi", piše na svom blogu ekonomista Miloš Grujić.

"Istiskivanjem" većinski vlasnik malim akcionarima isplaćuje iznos za koji veruje da je „fer vrijednost" i to kada stekne 90 odsto vlasništva postupkom prenosa akcija na kontrolnog akcionara ili kada kroz ponudu za preuzimanje stekne 95 odsto akcija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA