Zašto bi trebalo da jedete kesten?

"Ulicom se širi miris pečenog kestena", svi smo ovo jednom napisali u svom sastavu, a evo sada i razloga da kupite malo tog pečenog kestena...

Zašto bi trebalo da jedete kesten?

Zima je godišnje doba u kojem kesten ima posebnu čar, jer šta može tokom hladnih zimskih noći lepše ugrejati atmosferu od toplog čaja i pečenog kestena.

Upravo taj, pitomi kesten, jedna je od prvih namirnica koje je čovek jeo istovremeno je i jedan od zdravijih izbora kada je u pitanju samo biranje hrane za hladne dane.

Kako raste na drvetu koje čak može doživeti i 500 godina, do kestena se može prilično jednostavno doći, samo treba da se nauči razlikova između pitomog i divljeg kestena, jer je samo pitomi jestiv.

Iako spada u orašaste plodove, kesten ima nekoliko posebnosti koje ga izdvajaju iz kompletnog roda i po kojima je specifičan.

Naime, nijedna druga vrsta orašastog voća u svom sastavu nema vitamin C, a pored njega tu su još i vitamini A, B i C, te nekoliko vrsta minerala poput kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, bakra, mangana...

Možda i najbolje od svega je to što se i sami vitamini mogu očuvati prilikom termičke obrade, zahvaljujući debeloj kori.

Kesten je snažan energetski izvor, ima protivupalna svojstva, a dokazan je pomoćnik i kod bubrežnih i probavnih tegoba, štiti kardiovaskularni sistem i snižava nivo holesterola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA