Magični gel zaustavlja krvarenje u trenu

Milioni ljudi širom sveta umire od posledica gubitka krvi, usled neke povrede. Mala laboratorija u Bruklinu „Vetigel“ namerava da to promeni. Njihov proizvod je želatinasta masa koja kada se nanese na ranu, u istom trenutku zaustavlja krvarenje. Potpuno je prirodan preparat i ubrzava zaceljivanje rane.

Magični gel zaustavlja krvarenje u trenu
Osnivač „Vetigela" Džo Landolina rekao je za ekipu Blumberga, tokom obilaska laboratorije, da je njihov preparat potpuno prirodan i napravljen od biljnih polimera, koji kada dođu u kontakt sa krvlju ubrzavaju delovanje trombocita.

Ne samo što neverovatnom brzinom zaustavlja krvarenje i sprečava dalji gubitak krvi, njihov gel pomaže proces zaceljenja. Deluje trostruko.

„Prvo, brzo povezuje pokidano tkivo, što pre svega zaustavlja krvarenje. Stvara pritisak na mestu povrede. Drugo, u dodiru sa krvlju aktivira se fibrin, koji je u stvari polimer potreban da bi se stvorio ugrušak. Konačno, treći vid delovanja jeste aktivacija trombocita. Gel uzrokuje njihovo vezivanje za fibrin", objašnjava Landolina.

Gel se u osnovi oponaša prirodni proces zgrušavanja, prestanka krvarenja i zaceljenja samo daleko brže.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA