Milioni za sanaciju štete od poplava

Republički štab za vanredne situacije naredio je isplatu više miliona maraka za sanaciju štete nastale u poplavama, a sav novac biće utrošen za sanaciju kanala, nasipa i uređenje obala kako bi se smanjila opasnost od novih poplava, te rekonstrukciju puteva.

Milioni za sanaciju štete od poplava
Naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije Ministarstvo finansija RS je obavezano da doznači javnoj ustanovi "Vode Srpske" Bijeljina 2,6 miliona maraka. Taj novac namijenjen je za troškove odbrane od poplava i povećani utrošak električne energije na crpnim stanicama.

Republički štab donio je naredbu da se ovom preduzeću doznači i 1,06 miliona KM za plaćanje radova.

- Od ovog iznosa za gradnju saobraćajnice na lokalitetu Tri dlake u Bijeljini biće utrošeno 89.780 maraka, za izgradnju privremenog nasipa na lokalitetu Orlovo polje u bijeljinskoj mjesnoj zajednici Janja 94.183, a za sanaciju kanala Drina - Glogovac 274.823 KM - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Za sanaciju savskog nasipa u Semberiji namijenjeno je 184.611, a za privremenu sanaciju otvora u nasipu dužine 850 metara, koji štiti naselje Dobor od velikih voda rijeke Bosne na području opštine Modriča, 417.244 KM. Novac za ove namjene biće uplaćen sa računa posebnih namjena Fonda solidarnosti za obnovu RS.

Donesena je i naredba da Ministarstvo finansija preduzeću "Putevi RS" doznači 742.787 maraka za plaćanje sanacije štete od poplava u banjalučkoj regiji.

Republički štab za vanredne situacije donio je i izmjene naredbe od 17. septembra koje se odnose na vrijednost radova u okviru realizacije projekata zaštite od poplava na području Prijedora. Vrijednost radova utvrđena je nakon što su "Vode Srpske" obavile tehničku i finansijsku evaluaciju. Ukupna suma za sve radove prije izmjena iznosila je 1,81 milion, a ovom naredbom povećava se na 2,19 miliona KM.

Direktor "Voda Srpske" Dragan Anđelić rekao je da su novi zahvati neophodni kako bi bili zaštićeni objekti koji su već sanirani.

- Milionska ulaganja u projekte, poput završene radikalne rekonstrukcije i nadvišenja savskog nasipa u Semberiji, postala bi promašene investicije, ako se ne obezbijedi novac za njihovo kvalitetno održavanje - kazao je Anđelić i dodao da je posljednjih godina za održavanje vodoprivrednih objekata u Srpskoj izdvajano pet do šest miliona KM, što je izuzetno malo u odnosu na potrebe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA