Selo nekadašnjih kolonista sad je pod zaštitom države BiH

Novo Selo, nekadašnji Franz Josefsfeld, odnedavno je treći nacionalni spomenik BiH na području Bijeljine. Na osnovu prijedloga Medžlisa Islamske zajednice Bijeljine i dokumentacije Muzeja Semberije, a nakon uvida na terenu, tako je odlučila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na svojoj sjednici održanoj početkom ovog mjeseca.

Selo nekadašnjih kolonista sad je pod zaštitom države BiH
Ovo selo njemačkih kolonista iz doba austrougarske vlasti u našoj nastaje 1885. godine, kada su se iz susjedne Vojvodine počeli doseljavati prvi njegovi stanovnici, prije svih porodica Meng.

Selo je napredovalo do te mjere da je u ovom dijelu BiH postalo uzor u poljoprivrednoj proizvodnji, zanatstvu, industriji, ali i u izgradnji infrastrukture.

Nakon Prvog svjetskog rata Franz Josefsfeld mijenja ime u Petrovo Polje, po kralju Petru Karađorđeviću, a 1941. dobiva naziv Šenborn, po prvom njemačkom padobrancu koji se spustio u Semberiju.

Hitlerovska vlast 1942. godine preseljava 400 porodica iz Šenborna u poljski grad Lođ, ali potomci tih porodica žive rasuti širom svijeta. Tek poneki od njih, iz porodica Devald, Vazmer, Šumaher, igrom sudbine ostali su u Bijeljini.

Danas u selu živi svega desetak, uglavnom socijalno ugroženih, porodica koje su tu našle utočište jer nisu imale gdje.

Selom i danas dominira Evangelistička crkva sagrađena 1913. godine u gotičkom stilu. Zvonik je oštećen u Drugom svjetskom ratu i otad se crkva koristila kao magacin.

Mila Stanojević, kustos Muzeja Semberije, dala je veliki doprinos izučavanju i dokumentiranju historije ovog nacionalnog spomenika.

"Novo Selo zaslužuje pažnju jer su njegovi nekadašnji stanovnici svojevremeno dali veliki doprinos Semberiji i Bijeljini. Kao i ostali ovdašnji narodi, žrtve su globalnih evropskih i svjetskih pokreta, a sjećanje na ove ljude sada će se moći sačuvati ako bude dovoljno dobre volje ključnih ustanova i institucija", kaže Stanojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA