U Bijeljini se 2015. otvara najveći akva park vrijedan 17 miliona evra

Svakog mjeseca već 24 godine Slobodan Pavlović, srpski privrednik iz Amerike prelijeće Atlantik putujući u svoj grad Slobomir. U Chicagu prodaje svoje zgrade da bi na obalama Drine, između Bogatića, Badovinaca i Bijeljine izgradio prvi privatni grad na Balkanu.

U Bijeljini se 2015. otvara najveći akva park vrijedan 17 miliona evra

U Slobomiru su izgrađeni Pavlovića most, potporni bedem i šetalište kraj rijeke, slobodna industrijska zona, banka, univerzitet, studentski dom, radio i tv stanica, Klub "NikolaTesla", heliodrom.

Kada zemljaci Slobodana pitaju zašto to radi, Pavlović odgovara:

"Želim da ostvarim svoj srpski san, se iz tuđine vratim kući i darujem svom narodu sve što mogu. Moja misija je da srpskom narodu prenesem američko znanje i iskustvo u biznisu, da učimo od svijeta, da od kapitalizma uzmemo ono najbolje, a ne ono najgore."

Prvi posao Pavlovića u zavičaju je sklopljen s Vladom Srbije u vrijeme premijera Radomana Božovića. Tada je investirajući 1,2 milijona dolara podigao most koji je poslije više vijekova spojio stanovnike iz Bogatića i Badovinaca i iz Bijeljine. Za ovaj graditeljski poduhvat Pavlović je nagrađen Ordenom Sveti Sava.

Pavlović danas u Srbiji i Republici Srpskoj ima nekoliko kompanija u kojima radi 1.200 ljudi.

Najbolje posluju Pavlović banka i "Žitopromet" kao i Univerzitet Slobomir koji je odškolovao deset generacija diplomaca.

Izgradnja grada Slobomira započela je prije dvije decenije kada je otkupljeno 45 hektara zemlje kraj Drine.

Početkom 21. vijeka Slobodan i njegova supruga Mira Pavlović kupili su još 45 hektara zemlje, koja se nalazi na drugoj obali Drine, na desetak kilometara od Bijeljine. Taj dio zemlje se katastarski vodi kao teritorija Srbije. Tu Pavlovići namjeravaju da podignu naselje sa tri zgrade i 200 modernih stanova, trgovačkim centrom, školom, obdaništem i fabrikom tople vode, koja izvire ispod Drine.

"Prošle godine smo počeli da zidamo na termalnim izvorima Vodeni grad s otvorenim i zatvorenim bazenima, koji je namijenjen zabavi i odmoru. Uzor nam je bio Vodeni park u Jagodini, koji radi kao visoko profitabilno poduzeće. Mi ćemo ga nadvisiti, jer ćemo samo u otvorenom dijelu imati 14 tematski različitih zabavnih jedinica, koje će biti povezane stazama", objašnjava Pavlović.

U zatvorenom dijelu zabavnog parka planirana je izgradnja deset tematski različitih zabavnih jedinica kao i prateći ugostiteljski punktovi i prostori za odmor. Sa velikim bazenom, koji će ličiti na morsku obalu, ukupna površina ovog kompleksa je 37.950 kvadrata.

Zamišljeno je da se izgradi i Pavlovića kula, koja treba biti simbol grada Slobomira. Projektovana je kao neboder koji će imati poslovne prostore, kongresne dvorane, ali i apartmane za stanovanje, hotele, restorane, i veliki telekomunikacioni, radio i TV centar na vrhu.

"Vodeni grad će biti najveći zabavno-turistički park sa zoološkim vrtom na Balkanu. To će ujedno biti energetska bašta kroz koju će teći topla podzemna voda.

Ova investicija je vrijedna 17 miliona evra.

"Gradiće se u tri faze, kreditima i sredstvima moje kompanije. Vodeni grad će raditi 365 dana u godini. Zaposlit ćemo 350 ljudi. Ako sve bude po planu, svečano otvaranje će biti u ljeto 2015. godine", najavljuje Slobodan Pavlović.

Na pitanje koje mu zemljaci i rođaci najčešće postavljaju - kada će definitivno vratiti se u zavičaj, kaže:

"Teško mi je odgovoriti, jer nisam sve poslove završio u Americi, a u otadžbini sam tek počeo graditi. Kad u potpunosti ostvarim američki san, doći ću da ostvarim i srpski san."

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA