Agencija za bankarstvo RS uvela prinudnu upravu u Bobar banku

Savo Ševaljević, diplomirani ekonomista iz Banjaluke, danas je stupio na dužnost privremenog upravnika Bobar banke, saopšteno je iz ove banke.

Agencija za bankarstvo RS uvela prinudnu upravu u Bobar banku
Privremenog upravnika Bobar banke imenovala je Agencija za bankarstvo Republike Srpske, kao ovlašteni supervizor banaka, jer poslovanje Bobar banke nije u skladu sa Zakonom o bankama Republike Srpske i drugim zakonskim i podzakonskim propisima.

Iz Agencije navode da je privremeni upravnik obavezan da u roku od 60 dana od dana imenovanja predloži mjere iz člana 113 Zakona o bankama.

Za vrijeme trajanja mandata privremenog upravnika suspenduju se sva prava Nadzornog odbora, Odbora za reviziju i direktora banke, koja preuzima privremeni upravnik.

On je do daljeg odgovoran za poslovanje Bobar banke. Sva pitanja koja se odnose na aktivu i pasivu Bobar banke mogu se uputiti na ime privremenog upravnika, nakon što on dobije izvještaj od Interventnog tima koji je imenovala Agencija.

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević prema Zakonu o bankama Republike Srpske ima ovlašćenja da akcionarima predloži jednu ili više mjera, od ukidanje dozvole za rad i likvidacije do prodaje ili spajanja Bobar banke sa drugom bankom, prenosi poslovni portal CAPITAL.

Privremeni upravnik Banke predlaže jednu ili više slijedećih mjera:

1. ukidanje dozvole za rad i likvidaciju banke, s procjenom iznosa aktive koja će biti realizovana u likvidaciji banke,

2. sanaciju banke, uključujući i povećanje kapitala banke do propisanog minimuma, u skladu sa zakonom i propisima Agencije,

3. prodaju dijelova imovine i/ili otkup obaveza banke, odnosno prodaju banke,

4. spajanje ili pripajanje banke sa drugom bankom i

5. oduzimanje dozvole za rad i pokretanje postupka stečaja i imenovanje stečajnog upravnika kod nadležnog suda, ako nisu ispunjeni uslovi za pokretanje i vođenje likvidacionog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA