Nepopularno povrće koje je i više nego zdravo

Svako ima neko jelo koje mu baš nije omiljeno, ali povrće poput kelerabe, celerovog korijena i paškanat uglavnom se izbjegavaju, ne nužno zbog ukusa, već više zbog neprivlačnog izgleda.

Nepopularno povrće koje je i više nego zdravo

Kako svijet polako ulazi u novo razdoblje kulinarske osvješćenosti, kelj i brokule postali su trendi, pa postoji čak i mogućnost da nam se na stolu nađu paškanat, keleraba ili celer. Stručnjaci za restoranske i hotelske događajeBaum i Vajtmen smatraju kako će 2015. biti godina "ružnog" povrća.

Pružite šansu nepopularnom povrću i otkrićete kako se odlično slaže s pečenjem, a njime ćete i obogatiti vaš jelovnik.

Keleraba

Keleraba ima ukus na pola puta između kupusa i brokule. Kao i ostala slična povrća, keleraba je bogata vlaknima, karotenoidima (vrsta antioksidanta) te vitaminima A, B, C i K.

Za razliku od krompira, keleraba se može jesti sirova pa ju je moguće pripremiti kao sastojak salate. Unutrašnjost kelerabe vrlo je ukusna, ali da biste došli do nje, morate se prvo namučiti guljenjem debelog spoljašnjeg sloja.

Keleraba se dobro slaže s mliječnim, kremastim prelivima. Jedan od najjednostavnijih načina pripreme je da kelerabu ogulite, skuhate te pasirate. Možda neće biti mekana kao pire krompir, ali zato ima svoj poseban ukus. Takođe, lišće je jestivo, pa ga nemojte baciti, već ga pripremite kao što biste od blitve ili kelja.

Celer

Ovdje se ne govori o zelenom dijelu celera koji svi uvijek žvaću u holivudskim filmovima, već o njegovom korijenu. Korijen ima umjereniji ukus od zelenog dijela i mekši je.

Celer je takođe pun vlakana, a bogat je i kalijumom, magnezijumom i vitaminom B6. Istovremeno je vrlo niskokaloričan.

Celer se može jesti sirov, baš kao i keleraba, ali finiji je pečen ili pasiran. Takođe se mora oguliti debeli spoljašnji sloj. Sam ima prilično snažan ukus, ali vrlo je fin kada se kombinuje s pire krompirom.

Možete ga takođe oguljenog skuhati i pretvoriti u pire za supu, možete ga narezati na kockice i ispeći na maslinovu ulju s malo origana ili napraviti fin hrskavi čips od njega.

Paškanat

Iako liči na mrkvu, paškanat ima svoj ukus. Nešto je kiseliji od mrkve, a ima i određenu slatkastu ljutinu.

Paškanat ima puno kalijuma, sadrži materije koje pomažu kod upala i gljivičnih infekcija te je bogat vlaknima, folatom i vitaminom C.

Možete ga nasjeckati zajedno sa mrkvom u duguljaste tanke komade, pa ga ispeći na maslinovu ulju u rerni. Nakon oko 20 do 30 minuta začinite ga bijelim lukom i majčinom dušicom. Takođe se može pripremiti kao pire ili dodavati varivima umjesto krompira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA