U Egiptu pronađena grobnica sa više od milion mumija

Sudeći prema rečima tima arheologa sa Brigam Jong univerziteta u američkoj državi Juta, u Egiptu je pronađena grobnica iz perioda od pre 1.500 godina koja sadrži više od milion mumija.

U Egiptu pronađena grobnica sa više od milion mumija
Istraživači su ovu grobnicu u Egiptu, nazvanu Fag el Gamous, proučavali poslednjih 30 godina, a većina mumija datira iz perioda od 1. do 7. veka nove ere, kad je Egiptom vladalo Rimsko carstvo.

 

„Prilično smo sigurni u to da se u ovoj grobnici nalazi više od milion mumija", rekao je vođa projekta profesor Keri Mulestajn, na prezentaciji njihovog rada u Torontu.

 

Ova grobnica nije mesto na kojem su se sahranjivali članovi kraljevskih porodica, već je to bila grobnica u koju su bili sahranjivani „obični" ljudi, često i bez kovčega.

 

Njihovi unutrašnji organi su retko bivali uklonjeni, zapravo je suvo okruženje bilo to koje ih je prirodno mumificiralo, objasnio je profesor Mulestajn.

 

I uprkos lošem društvenom statusu umrlih, istraživači su pronašli neke lepe predmete, poput posteljine, naočara i čak dečjih čizama u boji.

 

„Sve što su imali sahranjivano je zajedno s njima u grobnice", rekao je Mulestajn.

 

Među mumijama su pronađeni i ostaci deteta, koje je bilo zamotano u platno i nosilo je ogrlicu, kao i dve narukvice na ruci.

„Postoje dokazi o tome kako su se trudili da mumificiraju tela na najbolji mogući način. Prsti na rukama i nogama, kao i jezik, u neverovatno su dobrom stanju, a zbog nakita pretpostavljamo da bi to moglo biti telo devojčice", pojasnio je profesor Keri. Dodao je kako je dete u trenutku kad je sahranjeno moglo imati oko 18 meseci.

„Dete je sahranjeno na brižan način, vidi se da je to napravio neko ko ga je mnogo voleo i želeo da ima dostojanstvenu sahranu", dodao je profesor.

Odakle potiču ove mumije istražitelji još uvek ne znaju i to je misterija koju nameravaju da reše.

U blizini iskopine se nalazila i manja piramida, koja je sagrađena pre više od 4.500 godina.
Priče koju ove mumije pričaju su beskrajne. Tim istraživača je u poslednjih 30 godina iskopao više od 1.000 mumija, a neka od otkrića nisu ni objavljena u javnosti.

Jedno takvo je i otkriće mumije visoke 2 metra i 13 centimetara, koja je bila previsoka da stane u kovčeg, pa su je „presavili" i tako ubacili u grobnicu.

„To je neverovatna visina za nekog za koga znamo da se hranio izuzetno siromašno. Ipak, čak i uz zdravu ishranu, veoma je neobično da ljudi dosegnu toliku visinu", tvrdi profesor, dodavši kako bi to moglo biti posledica nekog medicinskog stanja koje uzrokuje višak hormona rasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA