Većina akcionara Bobar banke nije za spas banke

Osam od 11 najvećih akcionara posrnule Bobar banke iz Bijeljine njenom privremenom upravniku Savi Ševaljeviću nije dostavilo nikakav odgovor, što znači da nemaju namjeru da učestvuju u sanaciji.

Većina akcionara Bobar banke nije za spas banke

Preostala tri akcionara zatražila su od Ševaljevića produženje roka koji im je istekao u petak za izjašnjavanje o tome da li dokapitalizovati banku. Ševaljević je rekao „Glasu Srpsku" da su mu se javili Investiciono-razvojna banka (IRB) RS u ime Akcijskog fonda i Fond za restituciju, „Polara invest fond" i „Bobar grupacija" u sklopu koje je poslovala i Bobar banka.

Privremeni upravnik Bobar banke zatražio je od svih akcionara, koji imaju više od pet odsto akcija, da se izjasne da li će i u kojem roku učestvovati u dokapitalizaciji banke koja je jedini put ka njenom preživljavanju.

- Dopise koje sam dobio dostavio sam Agenciji za bankarstvo RS. U toku sedmice trebalo bi da odlučimo šta i kako dalje. Ukoliko akcionari ne saniraju situaciju u banci, njena likvidacija je neizbježna.

Ova tri akcionara su me obavijestila da imaju neke investicione fondove koji su voljni da ulažu - kazao je Ševaljević i dodao da je pokušao da proces maksimalno ubrza zbog pritiska javnosti i deponenata koji su u panici i svakodnevno zovu tražeći informacije šta će biti sa njihovim novcem.

On je istakao da postoji opasnost da Agencija za bankarstvo RS, po naređenju Centralne banke BiH, oduzme dozvolu Bobar banci, jer nije imala odgovarajući iznos obaveznih rezervi.

- Zahvaljujući naplati kredita, u petak sam uspio da podignem rezerve na propisani nivo, ali to nismo ispunjavali svaki dan - kazao je Ševaljević i dodao da su rezerve nakon što je on preuzeo dužnost privremenog upravnika bile deset miliona, a da sad iznose 20 miliona KM.

Bobar banka je već dugo suočena sa problemima u poslovanju, zbog čega je Agencija za bankarstvo RS 27. novembra uvela prinudnu upravu.

U obrazloženju je navedeno da Bobar banka nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima, a da je glavni razlog za uvođenje prinudne uprave što Bobar banka, koja je samo u prvih devet mjeseci ove godine poslovala sa gubitkom od 18,1 milion maraka, nije uspjela da izvrši dokapitalizaciju, jer joj je kapital pao ispod zakonskog minimuma.

„Glas Srpske" objavio je ranije da je dokapitalizacija Bobar banke za sada najmanje izgledno rješenje, a najizvjesnije je da će ona biti likvidirana i njena imovina ponuđena na prodaju. Za dokapitalizaciju je potrebna pozamašna svota novca, zbog čega i postoji bojazan da je akcionari neće uspjeti obezbijediti i da će banka biti likvidirana.

Depoziti

Bez obzira na rasplet situacije u Bobar banci, svi depoziti do 50.000 KM biće isplaćeni čim budu stvoreni tehnički uslovi, a za njih garantuje i Agencija za osiguranje depozita BiH. U slučaju likvidacije isplata većih iznosa novca koji je deponovan u Bobar banci čekala bi prodaju njene imovine i sukcesivnu isplatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA