Predstavnici boračkih kategorija na prazničnom prijemu u Gradskoj upravi

Predstavnici udruženja boračkih kategorija u Bijeljini jedinstveno su danas zatražili pravnu i finansijsku pomoć za srpske veterane koji su izloženi hapšenjima u grupama i uz upotrebu neprimjerne sile.

Predstavnici boračkih kategorija na prazničnom prijemu u Gradskoj upravi

Na tradicionalnom prazničnom prijemu u Gradskoj upravi predsjednik Boračke organizacije u Bijeljini Miodrag Stevanović apelovao je da gradska i republička vlast onemoguće dalji progon srpskih veterana i da pruže neophodnu zaštitu i pomoć uhapšenima i osumnjičenima za ratne zločine.

Sumirajući godinu na izmaku, predsjednik Udruženja za traženje nestalih Semberije i Majevice Smilja Mitrović istakla je da se na ovom području još traga za 66 srpskih boraca i civila i zatražila veći angažman svih nadležnih u ovom poslu.

Prema njenim riječima, ove godine su na bijeljinskom području pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci jednog srpskog vojnika, a u pripremi je ekshumacija još dva tijela.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić u obraćanju predstavnicima boračkih kategorija istakao je da je tokom godine u gradskoj administraciji zaposleno sedmoro djece iz porodica poginulih srpskih boraca, još toliko ih odrađuje pripravnički staž, a od ranije je u administraciji zaposleno 10 članova iz kategorije porodica poginulih.

On je rekao da je po tome Bijeljina dobar primjer za ostale lokalne zajednice u Republici Srpskoj jer je gotovo 10 odsto zaposlenih u gradskoj administraciji iz kategorije porodica poginulih.

Gradski čelnici su najavili da naredne godine neće biti smanjen budžet za boračku populaciju u Bijeljini i rad udruženja koja štite prava veterana, ali da po preporukama revizije najviše 20 odsto budžetskog novca može biti isplaćeno za materijalne troškove, a finansiranje treba usmjeriti putem konkretnih projekata.

Gradska Boračka organizacija u Bijeljini predstavlja interese više od 20.000 demobilisanih boraca, oko 2.000 ratnih vojnih invalida i 2.000 porodica poginulih boraca koji žive na ovom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA