Stihovima Milana Rakića zatvoren ciklus poetskih večeri

Studenti dramske i filmske umjetnosti Univerziteta "Sinergija" večeras su stihovima Milana Rakića zatvorili ovogodišnji ciklus poetskih večeri, organizovanih u saradnji sa Narodnom bibliotekom "Filip Višnjić" u Bijeljini.

Stihovima Milana Rakića zatvoren ciklus poetskih večeri

"Rakićev poetsko-stvaralački opus je nevelik, ali veličanstven. Svaka njegova pesma ostavila je traga i sam pokušaj da je analizirate dovodi vas do saznanja koliko je Rakić bio velik, misaon, ali i pun emocije", rekla je profesor na Univerzitetu "Sinergija" Biljana Đurović, koja je mentor studentima glume.

Veče poezije, koju su mladi večeras govorili u bijeljinskoj Biblioteci, podijeljeno je u dva bloka - ljubavnu poeziju, posvećenu ženi.

"Drugi dio večeri posvećen je kosovskom ciklusu pošto je Rakić kao diplomata boravio u jednom periodu u Prištini, a bio je i dobrovoljac u balkanskim ratovima", rekla je Đurovićeva.

Ona je navela da su studenti i te kako zainteresovani za poeziju, kao dio programa koji izučavaju na Odsjeku za glumu Univerziteta "Sinergija".

Đurovićeva je saradnju sa Narodnom bibliotekom "Filip Višnjić" ocijenila perfektnom, te izrazila zadovoljstvo jer su studentima otvorena vrata "kuće knjige".

"Zahvaljujemo ljudima iz Biblioteke što su omogućili da naši sudenti steknu naviku i da se na ovakav način počnu oslobađati i da sutra, kao svršeni glumci, sigurni u sebe, stanu pred publiku", rekla je Đurovićeva.

Direktor Narodne biblioteke "Filip Višnjić" Jovan Cvjetković rekao je da večeri poezije koje su prethodnih šest ponedjeljaka organizovane u saradnji sa Univerzitetom "Sinergija", Biblioteci i građanima, zasigurno, znače mnogo.

"Naša je želja da samom organizacijom večeri poezije građani sve više čitaju poeziju, a posebno nam je drago da određen broj studenta koji pohađaju studije glume u Bijeljini i kao predmete, između ostalih, imaju i zastupljene i poeziju i prozu", rekao je Cvjetković.

On je izrazio nadu da organizacija poetskih večeri doprinijeti da što veći broj mladih upiše fakultete ovakvih smjerova kako bi obogatili i grad svojim znanjem, glumačkim i drugim sposobnostima.

 

"To je uistinu neophodno Bijeljini, jer ona nema pozorište, te očekujemo da će na ovakav način, pohađanjem ovakvih fakulteta sa ovim smjerom i naši građani i publika, uopšte, zavoljeti i poeziju, koju konačno teba vratiti tamo gdje pripada", smatra Cvjetković.

 

On je najavio da će saradnja sa "Sinergijom" biti nastavljena.

 

"Ovi studenti stiču neophodno iskustvo što je veoma bitno u njihovom daljem radu", rekao je Cvjetković.

 

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić", u prethodnih nekoliko sedmica, posjetioci su imali priliku da prisustvuju večeri posvećenoj Ivi Andriću, večeri poezije posvećenoj djeci, potom večeri posvećenoj 200 godina od rođenja Mihaila Jurjeviča LJermontova.

 

Obilježeno je i 450 godina od rođenja Vilijema Šekspira, dok je večeras ciklus zaokružen poezijom Milana Rakića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA