Štediše Bobar banke okupirale šaltere

Štediše i ostali klijenti propale Bobar banke okupirali su juče poslovnice Unikredit banke kako bi što prije stigli do svog novca koji je bio blokiran od kraja novembra, kada je u bijeljinsku banku uvedena prinudna uprava.

Štediše Bobar banke okupirale šaltere

Nakon što je odlučeno da Bobar banka ide u likvidaciju, stečeni su uslovi da bude isplaćen sav novac deponentima koji su u toj banci imali do 50.000 KM. Agencija za osiguranje depozita BiH, koja garantuje za štednju do pomenutog iznosa, počela je juče isplatu za 21.379 depozitara koji su u Bobar banci imali ukupno 86,61 milion KM. Isplata se obavlja putem Unikredit banke Banjaluka, u čijim poslovnicama su zabilježene ogromne gužve.

Nervozni građani su od ranih jutarnjih časova stajali u dugim redovima, ali su, ipak, zadovoljni jer će konačno dobiti svoj novac. Najveće gužve zabilježene su u semberskim gradovima, gdje je Bobar banka imala i najviše klijenata.

Pored Bijeljine i Zvornika, gužva je zabilježena i u Kotor Varošu, Gradišci, Derventi, Doboju, Lukavici i Palama.

Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić rekao je da su za isplatu otvorena 122 mjesta u 35 filijala Unikredit banke.

- Ovo je prvi slučaj da isplaćujemo deponente i sve protiče bez problema. Do 15 časova, odnosno jedan čas prije zatvaranja banaka, isplaćeno je 1.100 deponenata u ukupnom iznosu od 9,5 miliona KM. Sve se odvija u najboljem redu, nema prevelike gužve i nervoze - rekao je Nevjestić i dodao da očekuje da će isplata biti gotova za mjesec.

U bijeljinskoj filijali Unikredit banke je otvoreno dodatnih devet šaltera namijenjenih samo deponentima Bobar banke, ali zbog velikog broja klijenata gužve, ipak, nisu izbjegnute.

- Deponenti se najčešće odlučuju za nastavak štednje jer smatraju da im je to najsigurnije rješenje - rekla je šef komunikacija u Unikredit banci Marina Marijanović-Stupar.

Redovi građana formirani su od jutra ispred filijale Unikredit banke u Gradišci. Mnogi građani koji su došli po novac čekali su ispred banke, jer je kontrolisan ulazak kako bi se smanjile gužve u objektu.

- U Bobar banci mi je ostala zarobljena plata. Čekam već duže ispred banke. Hladno je, kiša pada i veći broj ljudi negoduje što čeka na ulici - kaže Igor Bursać iz Seferovaca kod Gradiške.

Pune ruke posla imali su i službenici Unikredit banke u Kotor Varošu.

- Raduje me početak isplate depozita. Nije mi bilo svejedno kada su nam blokirali novac. Sada će mi život pod stare dane biti lakši - kaže penzioner iz kotorvaroškog naselja Vrbanjci Drago Đurić.

Štediše Bobar banke u Doboju formirale su duge redove, a nije im smetalo ni dugo čekanje na kiši, jer su željeli da što prije uzmu svoj novac.

Banjalučki penzioner Branislav Blagojević kaže da se na štednju u Bobar banci odlučio zbog visokih kamatnih stopa.

- Na vrijeme sam se informisao o problemima u Bobar banci i novac prebacio u drugu banku. Sada sam došao da podignem samo iznos sa štedne knjižice na mjesečnom nivou - kaže Blagojević.

U Trebinju nije bilo većih gužvi jer se isplata za oko 1.200 deponenata odvija na četiri označena šaltera.

Agencija za bankarstvo RS oduzela je 23. decembra prošle godine dozvolu za rad Bobar banci i pokrenula postupak njene likvidacije. Likvidacijom banke bez posla je ostalo 206 radnika. Ukupni depoziti u Bobar banci iznose 250 miliona KM, a 86,61 milion biće isplaćen u cjelosti, dok će preostali iznos biti isplaćivan iz likvidacione mase srazmjerno naplati potraživanja, jer se radi o pojedinačnim iznosima većim od 50.000 maraka, za koje ne garantuje Agencija za osiguranje depozita.

Agencija za bankarstvo podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu u Bijeljini nakon što je njen Interventni tim konstatovao da se ne podudaraju podaci iz evidencije banke sa stvarnim stanjem.

Reklamacije

Rukovodilac Tima za isplatu u Agenciji za osiguranje depozita BiH Perica Rajčević kaže da građani uglavnom poštuju datume koje im je za isplatu preporučila banka.

- Bilo je 15 reklamacija, od kojih su tri riješene odmah, dok će ostale biti rješavane nakon uvida u dokumentaciju - rekao je Rajčević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    11°C
  • 02:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

198 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI