Namirnice za jači imunitet u sezoni borbe protiv gripe

Prehrana ima velik utjecaj na stanje organizma, a uz kokošju supu, brokule, sardine, jogurt, gljive, čaj i dosta vitamina C lakše se odbraniti od gripe, a ako ste se već razboljeli pomoću ovih namirnica skraćujete period bolovanja.

Namirnice za jači imunitet u sezoni borbe protiv gripe

1. Čaj

Najbolje je odlučiti se za zeleni ili crni čaj u rinfuzi, koji obiluju polifenolima i flavonoidima te uništavaju slobodne radikale. Katehini iz čaja čak i dokazano ubijaju viruse te imaju djelovanje poput interferona. U sezoni gripe pojačajte unos na dvije šoljice čaja na dan.

2. Gljive

Gljive su odavno poznate kao namirnica koja jača imunitet. Bogate su selenom, B vitaminom i antioksidansima, a studije pokazuju kako potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnca zaduženih za borbu s bakterijama i virusima. Možete ih jesti u salatama, s tjesteninom, jajima, na pizzi ili s mesom - važno je samo da ih jedete.

3. Kokošja supa

Ona ne liječi samo upaljeno grlo, već osigurava hidratizaciju tijela i obiluje nutrijentima koji aktiviraju imunitet. Najvažniji efekat kokošje supe je izbacivanje sekreta iz bronhija.

4. Brokula

Ovo super povrće obiluje vitaminima A i C te antioksidansima. Nedavna je studija objavljena u časopisu European Journal of Nutrition otkriva kako je brokula zahvaljujući svom specifičnom sastavu (sadrži sumpor u obliku indol karbinola i sulforafana) najbolji lijek za podsticanje rada imuniteta. Najbolje ju je jesti tek kratko obrađenu u vrućoj vodi, a može se jesti i sirova kao dodatak salatama.

5. Sardine

Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje dokazano smanjuju rizik od nastanka raznih upala u tijelu jačajući imunitet. Osim sardina, odličan su izbor tuna, pastrmka i losos, a u sezoni gripe treba pojačati unos riba i jesti ju minimalno tri puta sedmično.

6. Jogurt

Redovni unos dobrih bakterija koje se nalaze u jogurtu djeluje blagotvorno na zdravlje crijeva i cijeli imunitet. Tražite one na kojima je navedeno sa sadrže "žive kulture" jer one stimuliraju imunitet u borbi protiv virusa gripe. Studija Univerziteta u Beču je pokazala da 2 dcl jogurta na dan povećavaju rezerve vitamina D, što također snižava rizik od upala.

7. Vitamin C

Vjerovatno već i ptice na grani znaju da za prevenciju prehlade ili ublažavanje simptoma je najbolji vitamin C, i to u pojačanim dozama. Također, vitamin C djeluje kao antioksidans, te štiti stanice od oštećenja zbog djelovanja slobodnih radikala koji se nalaze u zraku.

Važno je i napomenuti da pomaže pri apsorpciji željeza. Termičkom obradom gubi se oko 40 posto, te ga je najbolje uzimati iz izvorno iz svježeg voća i povrća kao što su: borovnica, šipak, paprika, narandža, kivi, kupus i krompir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA