Poreska uprava prodaje imovinu firme "Dimex Luana"

Osnovni sud u Bijeljini za 27. februar zakazao je ročište za prvu javnu prodaju nekretnina preduzeća za proizvodnju i prodaju obuće „Dimex Luana“, a na osnovu zahtjeva Poreske uprave kao tražioca izvršenja.

Poreska uprava prodaje imovinu firme "Dimex Luana"

Vrijednost imovine, koja ide na javnu prodaju, pod nazivom „Tvornički krug", procijenjena je na 1.335.690 KM. U pitanju je zemljište, procijenjeno na 27.540 KM i poslovna zgrada, koja je procijenjena na 1.308.150 KM.

Dejan Dimić, koji je do prije pet godina obavljao funkciju direktora u preduzeću „Dimex luana", kaže da je još prije pet godina digao ruke od svega, pa i od proizvodnje obuće.

„Po mome saznanju Poreska uprava je potraživala oko 30.000 KM. Zbog visokih carina na repromaterijal za obuću svojevremeno smo morali preći na lon poslove. Pokrenuli smo svojevremeno i pogon u Brezovom Polju kod Brčkog, sa 228 radnika, što je bio naš najveći poslovni promašaj", kaže Dejan Dimić.

Dimić ističe da ni država nije svih ovih godina iskazivala pretjeranu brigu za ponovno oživljavanje obućarske proizvodnje, iako je od 1996. do 2002. godine „Dimex Luana" sa 200.000 pari obuće godišnje bila najveći industrijski izvoznik iz RS na tržište Srbije, Grčke, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

Preduzeće „Dimex luana" u bijeljinski „Zenit", predratnu fabriku obuće, koja je svojevremeno u tri pogona zapošljavala oko 2.000 radnika i godišnje proizvodila oko milion pari obuće, ušlo je svojevremeno kao zakupac poslovnog prostora, da bi kasnije, aktiviranjem bankarske hipoteke, postalo vlasnik upravne zgrade „Zenita" i dijela proizvodnih pogona.

Ostatak proizvodnih pogona fabrike „Zenit" u Bijeljini „Dimex Luana" je na kraju kupila za 268.000 KM. S obzirom na to da ekonomska kriza od 2008. godine ozbiljno potresa i mnogo jače evropske ekonomije, nije onda nikakvo čudo što su poslijeratni novi vlasnici domaćih privatizovanih preduzeća u međuvremenu postali i veliki gubitnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA