Zima pogoduje voćarima - vrijeme za rezidbu

Zima je najpogodniji period za orezivanje voćaka, jer hladno vrijeme sprečava prenošenje bolesti i virusa makazama, rekao je Srni predsjednik Udruženja voćara "Zlatni rod" Bijeljina Milan Dakić.

Zima pogoduje voćarima - vrijeme za rezidbu

Dakić je naveo da ovaj posao traje 30 do 40 dana, i napomenuo da su radovi u voćnjacima trenutno obustavljeni, zbog padavina.

Kada je riječ o Udruženju "Zlatni rod", Dakić je istakao da se rezidba radi na 70 hektara, a potom slijedi zaštita hemijskim sredstvima i prihrana voćnjaka.

Dakić je istakao i da u ovoj godini očekuje dobar rod.

On je podsjetio da je prošla godina bila veoma loša, i nije dala ni 70 odsto očekivanog roda, a voćare su, nakon poplava, zaobišli grantovi i drugi vidovi pomoći.

Dakić je rekao da su brojni voćnjaci, gdje se voda nakon poplave zadržala 15 do 20 dana, isušeni, a ove godine mnogi voćari nisu zanovili sadnju.

"To je veoma skupa, a neizvjesna investicija", rekao je Dakić. On je istakao da je sadnja voćnjaka investicija od tri godine, a prvi značajan rod očekuje se u petoj godini.

Dakić kaže da se brojni voćnjaci nude u zakup, jer je njihovo održavanje veoma skupo.

On je podsjetio da je na području Semberije i Majevice najintenzivniji podmladak u voćarstvu bio prije pet-šest godina, kada je zasađeno oko 40 hektara novih zasada, dok u posljednje dvije-tri godine sigurno nisu zasađena ni četiri hektara.

Dakić je naveo da je na području Semberije i Majevice najzastupljenija voćka šljiva, a slijede jabuka i kajsija.

"Šljiva je najzastupljenija, ali ni ona, kao ni ostalo voće, nije imala svoj put ka izvozu", rekao je Dakić. On je podsjetio da je u posljednjem trenutku izostala i mogućnost izvoza za Rusiju, odnosno prekinuta je linija izvoza koja je započela prema ruskom tržištu, zbog toga što je, najvjerovatnije slab kontinuitet u proizvodnji i neophodnim količinama jabuke, ali i ostalog voća, opredijelio Ruse da odustanu od uvoza.

Dakić je napomenuo da se trenutno očekuje izrada nacrta pravilnika za subvencije voćarstvu, na lokalnom, ali i na republičkom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA