Guma za žvakanje bez šećera uništava bakterije

Jedna guma za žvakanje bez šećera iz usne duplje može da ukloni oko milion bakterija, što je 10 odsto populacije mikroorganizama u pljuvački i može se uporediti s efikasnošću konca za čišćenja zuba, pokazalo je istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Groningenu u Holandiji.

Guma za žvakanje bez šećera uništava bakterije

Grupa naučnika, koju je vodio Stefan Vesel, zaključila je da žvakaća guma bez šećera "prikuplja" bakterije iz svih uglova usne šupljine, piše portal Magazin i dodaje da, kada guma za žvakanje završi u korpi za otpatke, s njom odlaze i bakterije.

Istraživanje je sprovedeno na studentima dobrovoljcima podeljenim u dve grupe čiji je zadatak bio da žvaću gumu bez šećera 30 sekundi ili 10 minuta, a potom je obavljena analiza bakterija koje su se na nju "zalepile".

Holandski naučnici su pri tome otkrili oko milion bakterija, uporedivši efikasnost gume za žvakanje s čišćenjem zuba dentalnim koncem.

Inače, najviše bakterija se za gumu zalepilo u prvoj fazi žvakanja, a dalje trajanje žvakanja rezultiralo je manjim brojem bakterija koje su prijanjale za žvakaću gumu, prenosi list "Plos one".

To se može objasniti smanjenjem koncentracije bakterija u plivački ili pretpostavkom da ih je uništio sastojak žvakaćih guma ksilitol (šećerni alkohol), potom hemijski konzervansi ili pojačivači ukusa koji bi trebalo efikasno da deluju protiv mikroba.

Studija je pokazala i da je broj bakterija koje se otkloni iz usne šupljine žvakaćom gumom gotovo jednak količini koja se zadrži posle pranja zuba novom četkicom, ali bez paste za zube i dentalnog konca.

Inače, u raznim oblicima, guma za žvakanje je poznata još iz perioda neolita, kada je bila napravljena od brezine kore, a pronađena je u finskoj Kieriki.

Takođe, smatra se da katran iz brezine kore ima antiseptička i neka druga pozitivna medicinska svojstva. Oblici gume za žvakanje korišćeni su i u staroj Grčkoj, gde se žvakala guma napravljena od smole mastike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA