Hypo banka od "Semberke" potražuje 8,6 miliona KM

Umjesto okončanja stečajnog postupka Fabrike sušenog povrća „Semberka“ iz Janje koji je pokrenut 30. aprila 2013. godine, a na ulici završilo 88 radnika, tek se sada utvrđuje iznos osporenih potraživanja, od kojih je najveće Hypo banke Mostar.

Hypo banka od "Semberke" potražuje 8,6 miliona KM

U Okružnom prvrednom sudu u Bijeljini održana je parnica kojoj su prisustvovali predstavnici Hypo banke iz Mostara, stečajni upravnik „Semberke" Goran Marković i vještak ekonomske struke. Hypo banka iz Mostara potražuje od „Semberke" iznos od 8,6 miliona KM.

Inače, ukupno prijavljena potraživanja povjerilaca „Semberke" iznose oko 12,5 miliona KM, od čega su u startu priznata potraživanja od 2,8 miliona KM, dok su osporena potraživanja od 9,7 miliona KM.

Goran Marković, stečajni upravnik u fabrici sušenog povrća „Semberka" kaže u izjavi za poslovni portal „Capital"da je u ovom trenutku najvažnije razgraničiti sporne kredite, jer je evidentno da je većinski vlasnik „Semberke" Mirsad Osmanagić kredite uzimao i na ime drugih svojih preduzeća.

„Prvi kredit od Hypo banke podiglo je preduzeće „Amsterdam" d.o.o. u 2004. godini, čiji je vlasnik Mirsad Osmanagić. U 2008. godini podignut je kredit na ime „Semberke" u iznosu 4,2 miliona KM, i tim kreditom zatvoreni su dotadašnji krediti", ističe Marković.

Pomenutim kreditom izgrađena je energana na ugalj, kupljene dvije mašine za pakovanje proizvoda i adaptiran magacinski prostor za skladištenje robe. Ispostavlja se da je iskazana velika razlika u procjeni cjelokupne imovine i realizovanim investicijama, ističe Marković, naglašavajući da se sudski spor sa Hypo bankom nastavlja u martu.

U nastavku stečajnog postupka neophodno je analizirati svaki kredit pojedinačno i utvrditi tokove novca, jer je tokom istrage utvrđeno da se u cijeloj ovoj priči pojavljuje sedam povezanih pravnih lica iz FBiH i RS, što je evidentno iz nalaza Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Bivši direktor „Semberke" Fahrudin Gruhonjić ističe da je u svemu ovome najvažnije pitanje, kako je banka procjenjivala vrijednost fabrike, te da li je neko svjesno išao na to da fabriku dovede do prosjačkog štapa. „Sa četiri miliona maraka u to vrijeme mogla se izgraditi potpuno nova fabrika, ne u Janji, već u Beču", kaže Gruhonjić.

Poslodavac bivšim radnicima „Semberke" i sezonskih radnicima duguje više od 300.000 KM na ime neisplaćenih plata i doprinosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA