Međureligijsko vijeće osudilo napad na džamiju u Bijeljini

Međureligijsko vijeće najoštrije je osudilo posljednji vandalski napad na Salihbegović džamiju u Bijeljini koji se desio u noći sa subote na nedjelju, 25. januara ove godine, kada su još uvijek neidentifikovani počinioci kamenicama i ciglama razbili šest prozora na ovom vjerskom objektu.

Međureligijsko vijeće osudilo napad na džamiju u Bijeljini

Međureligijsko vijeće u BiH već više od četiri godine vrši evidenciju napada na vjerske objekte i zalaže se za bolju zaštitu istih.

U posljednjem izvještaju je naglasilo da su napadi na vjerske objekte još uvijek česti i da je osnovni problem nedovoljno strogo kažnjavanje počinilaca napada.

"Od presudne je važnosti da se počinioci identifikuju i da se strogo kazne. Malim novčanim kaznama i uslovnim osudama neće se postići preventivno djelovanje na buduće počinioce. Vjerski objekti se smatrajusimbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekat može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području. S tim u vezi, a imajući u obziru sve veći broj napada na vjerske objekte u posljednjem periodu, pozivamo sve nadležne institucije da ovim predmetima prilaze hitno i s posebnom pažnjom", navode iz Međureligijskog vijeća u BiH.

Foto: avaz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA